SVT Nyheters Elin Jönsson på plats under paraden i Moskva. Foto: ELIN JÖNSSON

Elin Jönsson: Firande med fokus på politik

Uppdaterad
Publicerad

I Moskva firade man i dag att det gått 70 år sedan segern över Nazityskland med en rekordstor militärparad och evenemang över hela staden. På grund av de kyliga relationerna mellan Ryssland och väst avstod de flesta av Europas ledare från att delta i firandet, som allt mindre om Andra världskriget och alltmer om dagens politik, skriver SVT:s korrespondent Elin Jönsson

Redan vid sjutiden på morgon gav sig många moskvabor ut på gatorna för att försöka hitta en bra plats med utsikt över paraden och efter många timmar av tålmodigt väntande under solen drog så till slut stridsvagnarna igång sina motorer och började rulla ner mot Röda torget. Jublet från tusentals människor steg mot himlen, många skanderade Ryssland, Ryssland och viftade med ryska flaggor.

Firar i uniform

Segerdagen är en Rysslands största högtider, en folkfest som i år firas extra stort, eftersom det är 70 år sedan Andra Världskriget i Europa tog slut. Här i Moskva har inget lämnats åt slumpen när det gäller föreberedelserna. SVT besökte bokhandeln Biblio Globus som redan flera veckor före segerdagen hade programmet för firandet klart.

Ryssland firar krigsslutet

– Alla våra anställda kommer den 9 maj bära militära uniformer och symboler. Vi kommer spela krigssånger och visa krigsfilmer och vi ska ha besök av krigsveteraner. Vi ska gratulera dem och vi ska skapa en fest med våra egna händer så att de som kommer hit ska fyllas av samma energi som segern gav 1945, säger affärsbiträdet Marina Fjodorova stolt.

Jämför med Nazityskland

De senaste åren har Kreml alltmer använt de starka känslor som segerdagen väcker för att vinna folkets stöd för sin politik. I år ägnas kriget i Ukraina stor uppmärksamhet. Ukrainas politiska ledning beskrivs på samma sätt som Nazityskland. När det Kremltrogna mc–gänget Nattvargarna som just återkommit från sin beryktade resa i Europa, mindes de segern 1945 jämförde de ukrainska armén med Tysklands nazister.

–De förstör fredliga invånares hus, dödar civila. På vilket sätt skiljer de sig från dem som de som anföll oss 1941. Det finns ingen förlåtelse för de nationalister som tagit makten i Kiev.

Politiseringen av firandet och de spända relationerna mellan väst och Ryssland på grund av kriget i Ukraina har lett till att de flesta av Europas ledare tackat nej till att medverka i årets firande. I den statliga televisionen har man tolkat detta som att fascismen sprider sig i Europa, medan andra menar att segerdagen främst är en högtid för ryssarna och utlänningarnas besök mest är en bonus.

”Får inte glömma”

SVT träffade den kremltrogna politiska analytikern Aleksej Muchin, som menade att frånvaron av västerländska ledare på paraden kommer sätta spår i relationerna.

– Att man väljer att tacka nej till inbjudningar kommer inte ses som ett försök till isolering av Ryssland, men det är lite som att inte ta emot en utsträckt hand. Ryssland kommer givetvis inte vidta några åtgärder mot de västledare som valde att inte komma, men man kommer att lägga det på minnet, säger Muchin.

De 20–tal världsledare som var på plats i Moskva i dag fick bevittna ett skådespel som handlar allt mindre om andra världskriget och alltmer om att visa bilden som en militär stormakt. Men för de moskvabor som SVT talade med är det här fortfarande främst en minnesdag över krigets offer.

– För mig handlar det framför allt om att vi inte får glömma, så att vi aldrig får se det här kriget upprepas. Det är det absolut viktigaste, sa en man som presenterade sig som Vasilij.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland firar krigsslutet

Mer i ämnet