Svenska staten gjorde fel i fallet med Eliza – det dömer Europadomstolen i Strasbourg. Foto: SVT

Eliza vann mot staten – får 350.000 i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Europadomstolen för mänskliga rättigheter sin dom i målet mellan Eliza och den svenska staten: Eliza vinner.

– Det är overkligt, det känns fantastiskt. Jag tror på mänskligheten, säger Eliza strax efter att hon fått beskedet.

Med 16 röster mot 1 beslutade Europadomstolen i dag att fälla Sverige för att ha kränkt en 14-årig flickas rätt till privatliv när den man som smygfilmade henne inte dömdes. SVT är med när Eliza, och hennes advokat, får beskedet på tisdagseftermiddagen.

– Det är en jordskredsseger, säger advokat Jan Södergren.

”Inte brottsligt”

Europadomstolen dömer Sverige att ersätta Eliza, nu 25 år gammal, med 10.000 euro för sveda och värk plus 29.700 euro för hennes kostnader och utlägg. Det motsvarar sammanlagt cirka 350.000 kronor.

”Gärningen xxxx begick kränkte hennes integritet vilket förstärktes av det faktum att hon var minderårig, att händelsen skedde i hennes hem och att gärningsmannen var en person som hon hade rätt att och förväntade sig att kunna lita på” skriver Europadomstolens högsta instans i ett pressmeddelande.

Man anser att Sverige, vid tillfället Elizas fall var uppe, ”inte hade adekvata lagar för att skydda hennes rättigheter”.

Var 14 när det hände

Eliza var 14 år gammal när hon smygfilmades i duschen efter att en nära anhörig hade placerat en videokamera i en tvättkorg. Eliza upptäckte kameran och mannen åtalades. Tingsrätten dömde honom för sexuellt ofredande men i hovrätten friades han.

Enligt hovrätten var det inte brottsligt att smygfilma en person och eftersom mannen sagt att han inte tänkt visa filmen var hans uppsåt till sexuellt ofredande, enligt domstolen, inte styrkt.

Gick vidare med sitt fall

Eliza vände sig då till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg eftersom hon inte tyckte att det svenska rättsväsendet skyddade hennes rätt till privatliv enligt Europakonventionen.

I Europadomstolens första instans förlorade hon knappt mot den svenska staten men överklagade till domstolens högsta instans, Grand Chamber som meddelade prövningstillstånd.

Inte många som prövas

Den tredje april i år hölls så den muntliga förhandlingen i Grand Chamber som enbart prövar ”exceptionella fall”. Det har bara hänt två gånger tidigare att svenska mål avgjorts där.

Nu kom alltså beskedet: Sverige gjorde fel som inte dömde mannen.

– Jag tror på Europadomstolen, det känns ungefär som att jag är i sjunde himlen just nu, säger Eliza till SVT Nyheter.

Elizas fall har även på andra sätt påverkat den svenska lagstiftningen. Regeringen har under rättsprocessens gång hunnit föreslå en ny lag med förbud mot kränkande fotografering, en lag som trädde i somras och som kritiserats av bland andra mediebranschen för att inskränka yttrandefriheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.