Foto: TT

Elnätsföretagen har rätt att ta ut en extra årsavgift

Publicerad

Nästan en extra årsavgift för Sveriges alla elnätskunder. Så mycket pengar är det som står på spel när elnätsföretagen nu fått rätt att höja sina avgifter med 35 miljarder kronor.

När de 86 elnätsföretagen gick till domstol var de missnöjda med att energimarknadsinspektionen lanserat en ny modell för hur elnätet skulle betalas i Sverige.

För från år 2012 ska elnätsföretagen i förväg få besked om hur mycket de kan höja sina priser. Och som utgångspunkt fanns en modell.

Elnätsbolagen vann dom

Mildra effekten

Men när Energimarknadsinspektionen sent omsider förstod effekterna av den nya modell som skulle introduceras tyckte man att elnätsföretagen skulle få för mycket betalt. Och valde att försöka mildra effekterna genom en övergångslösning.

Elnätsföretagen skulle bara få rätt att plocka ut en mindre del av de stora prisökningarna som modellen medgav. Först efter 18 år skulle priserna ha justerats fullt ut.

Striden i gång

Det var denna övergångslösning som elnätsföretagen gick till förvaltningsdomstolen med. En rad elnätsföretag med Fortum Distribution i spetsen tyckte också att den ränta som Energimarknadsinspektionen bestämt skulle vara ersättning för elnätet var alldeles för låg och så var striden i gång.

Sedan förvaltningsrätten i Linköping och kammarrätten i Jönköping gått på elnätsföretagens linje försökte Energimarknadsinspektionens få upp ärendet i högsta förvaltningsdomstolen men fick nobben.

Hel årsavgift

Därmed stod det klart att i stället för 40 miljarder kronor som Energimarknadsinspektionen gått med på skulle betalas varje år under perioden 2012-2015 fick elnätsföretagen rätt att höja avgifterna med ytterligare 35 miljarder kronor, alltså nästan en hel årsavgift.

Och eftersom målet inte avgjordes förrän i år så får bolagen rätt att plocka med sig avgiftshöjningen till nästa period.

Fördubbling

Så i teorin skulle elnätsföretagen kunna säga till sina kunder att de skulle få dubbla fakturor under ett år. Nu lär detta inte ske eftersom det skulle bli ett ramaskri om landets alla företag och hushåll skulle punga ut med så mycket pengar. För många villakunder skulle det handla om en fördubbling från dagens nivå runt 10.000 kronor till det dubbla.

Effekten skulle också bara räcka ett år sedan skulle hela den reserv som elnätsföretagen fått av domstolen varit förbrukad.

Många höjningar

Fortum Distribution, numera Ellevio, har därför valt en annan strategi som lär få fler uppföljare. Genom mindre extrahöjningar varje år kan man pressa upp priset på lång sikt. 

Och när Energimarknadsinspektionen ska sätta upp ramar inför nästa period som gäller från årskiftet och fyra år framåt har elnätsföretagen trumf på hand. Tycker de att de får för lite betalt kan de bara plocka av de 35 miljarder kronor som tilldelats av förvaltningsdomstolarna.

Och för oss konsumenter är det bara att betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elnätsbolagen vann dom

Mer i ämnet