Foto: TT

Generaldirektören släpps ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Generaldirektören för Statens fastighetsverk, Björn Anderson, släpps ur häktet. Misstankarna mot honom och övriga misstänkta kvarstår. Samtidigt misstänks fler personer nu för brott, även personer utanför myndigheten.

Alla fyra som anhållits, misstänkta för inblandning i korruptionsskandalen på Statens fastighetsverk, har släppts efter häktningsförhandlingar i Stockholms tingsrätt.

Åklagarens bedömning var att det fanns sannolika skäl för häktning för alla fyra och att de på fri fot kan påverka utredningen.

– Men rätten delade inte min syn, säger kammaråklagare Katarina Stenström Ros.

– Nu kommer utredningen att ta längre tid.

Det finns totalt sex personer misstänkta för brott, även personer utanför myndigheten, enligt åklagaren.

Häktningsförhandlingar

Det har varit några intensiva dagar på Statens fastighetsverk sedan den misstänkta korruptionshärvan rullats upp av Kalla fakta i TV4.

Generaldirektör Björn Anderson och en fastighetsdirektör misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Dessutom är en tidigare fastighetschef och hans fru misstänkta. Alla har suttit anhållna.

Först ut att ställas inför häktningsdomaren på fredagen var den förre fastighetschefen. Han häktades inte. Men misstankarna mot honom kvarstår om grovt mutbrott, grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman.

Efter frisläppningsbeslutet kramade de anhöriga om varandra i rättssalen.

– Åklagare har inte avskrivit misstankarna men det anses inte finnas skäl för häktning, säger mannens advokat Conny Cedermark till det samlade pressuppbådet.

Kaos i rätten

Andra man inför skranket var fastighetsdirektören som leddes in i handfängsel och fångvårdens gröna mjukiskläder. Åklagaren återkallade sitt häktningsyttrande och fastighetsdirektören försattes på fri fot.

– Jag är förvånad över att han anhölls och inte släpptes redan i onsdags. Nu är han lättad såklart, säger advokat Matilda Bergström.

Därpå kom besked om att de två sista häktningsförhandlingarna, med Björn Anderson och fastighetschefens fru, inte blir av. Det var först oklart om förhandlingarna skjutits upp eller om de misstänkta är frisläppta.

Situationen på tingsrätten beskrivs av TT:s reporter på plats som kaosartad. Till slut klarnade det – alla fyra misstänkta var fortsatta på fri fot.

Misstänkarna kvarstår mot samtliga inblandade.

Förnekar brott

Via sin advokat Frida Wallin nekar Björn Anderson till brott.

– Som de flesta andra som hamnar i en sådan här situation för första gången är det förstås väldigt påfrestande, svarar Frida Wallin på frågan hur hennes klient mår.

Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören grundar sig på att de inte agerat, trots upprepade anmälningar från medarbetare om missförhållanden. Den tidigare fastighetschefen anklagas för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till släkt och vänner. Han ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar och det finns kopplingar med fakturor till ett byggbolag där hans fru arbetar.

Detta är Fastighetsverket:

Statens fastighetsverk (SFV) ansvarar för att förvalta en viss del av statens fasta egendom. Verket, som sorterar under Finansdepartementet, förvaltar fler än 2.300 fastigheter – bland annat slott, borgar, museer och teatrar.

Verket har alltså som ansvar att upprätthålla och förvalta fastigheter som anses kulturhistoriskt värdefulla, eller som av andra anledningar behöver särskild förvaltning.

Enligt SVFs hemsida rör det sig om ”cirka två miljoner kvadratmeter byggnader och en sjundedel av Sveriges yta. Det ekonomiska värdet av fastigheterna uppgår till drygt 13 miljarder kronor.

Bland fastigheterna som verket förvaltar finns:

  • De kungliga slotten med tillhörande parker
  • Fästningar och monument
  • Jord- och skogsegendomar i södra och mellersta Sverige
  • Kronoholmar med fyr- och lotsplatser
  • Rennäringens åretruntmarker väster om odlingsgränsen i Norrbottens och Västerbottens län
  • Residens
  • Regeringsbyggnader
  • Riddarholmens hus och mark
  • Skeppsholmens hus och mark
  • Statliga musei- och teaterbyggnader
  • Sveriges ambassader andra statliga byggnader i utlandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.