Johan von Schreeb: Hans Rosling hade hela tiden fokus på det stora, han hjälpte oss att förstå den globala världen. Foto: SVT/TT

Hans Roslings vän: ”Han var ett geni”

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Johan von Schreeb minns Hans Rosling för hans unika förmåga att förklara: – Han var ett geni, som hade förmågan att sortera bland väsentligt och oväsentligt och att tänka brett, men aldrig ytligt.

– Det är många av oss lärjungar som sörjer i dag. Han var inte bara pedagog, han har lärt oss att tänka och att forska. Det är som att förlora en extraförälder, säger Johan von Schreeb, specialist i katastrofmedicin, som var Hans Roslings sista doktorand på Karolinska Institutet.

Engagerad läkare

Läkaren Rosling blev tidigt engagerad och startade den svenska avdelningen av Läkare utan gränser tillsammans med bland andra Johan von SchreebRosling reste ut i världen för att forska, bland annat i Mozambique. Många av hans studenter därifrån har sedan disputerat på Karolinska Institutet.  Hans Roslings betydelsefulla roll i världen kan nästan inte förstås här i Sverige, tycker Johan von Schreeb.

Hans Rosling 1948-2017

– Han var lite av en missionär, trots att han inte var religiös. Dessutom en estradör som älskade att stå på scenen samtidigt som han inte hade något emot att bli motsagd. Men det var inte lätt att argumentera mot Hans, han kunde köra över folk. Men han lyssnade också på alla oavsett det var Bill Gates, en förstaårsstudent på läkarlinjen eller en fattig kvinna på landsbygden någonstans, säger Johan von Schreeb i Aktuellt.

Spred viktig kunskap

– Hans Rosling var en enastående, unik och på flera sätt lite märklig människa, berättar professor emeritus i immunologi Hans Wigzell för SVT Nyheter.

Hans Wigzell beskriver hur hans vän och kollega Hans Rosling med åren blev allt mer engagerad i hälsositutionen i hela världen och hur han med liv och lust gick in för att sprida kunskap om detta viktiga område.

Unik berättarförmåga

– Hans största bedrift var att kombinera sin unika berättarförmåga med kompetensen att gräva fram svåråtkomliga statistiska uppgifter från till exempel världsbanken. Uppgifter som visserligen var publika, men ändå förborgade på något sätt, berättar Hans Wigzell. 

– Sedan hade han förmågan att formulera de här kunskaperna på ett väldigt engagerande och visuellt upphetsande sätt med hjälp av modern medieteknik. Det gick hem och gjorde världen begriplig för alla, såväl studenter som politiker och ledare i näringslivet. Det var detta som gjorde Hans Rosling unik.

Bra slut – trots cancer

För en tid sedan fick Hans Rosling beskedet att han drabbats av cancer i bukspottskörteln, en diagnos som väldigt få människor överlever. Trots att han behandlades med de bästa terapier som finns att få, fick han bara ett år till att leva, berättar Hans Wigszell.  

– Hans var mycket realistisk om sina framtidsutsikter och hann planera ordentligt för sin bortgång. Bland annat fick han möjligheten att slutföra sin bok. Han fick ett år på sig att avsluta, och på sitt sätt är det ju ett bra slut på alltihopa. Men det är förstås tråkigt ändå.

Den 7:e februari 2017 avled han. Han blev 68 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet