Yngre kvinnor tar för sig mer och förändringen kommer att komma, säger Hanna Halpern, vd för Årets kock. Foto: TT

En enda kvinna har vunnit Årets kock – på 33 år

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna bland 32 män har blivit Årets kock. Och det var 29 år sedan. I dag när finalen går av stapeln tävlar åtta män om titeln. Men allt fler kvinnor söker till tävlingen.

– Jag ser en förändring på väg, säger tävlingens vd Hanna Halpern. 

Kvinnor har hållit sig i offentlig sektor eller i det kalla köket som kallskänka medan männen har gått till privat sektor och vidare till fine dining och tävlingsköket. Så har traditionen varit i restaurangbranschen i många år, enligt Hanna Halpern, vd för Restaurangakedemien och tävlingen Årets kock som ses som SM i matlagning. Det finns enbart cirka tio procent kvinnliga kockar inom fine dining-scenen, men organisationen bakom Årets kock har de senaste åren arbetat med att uppmuntra kvinnor att ge sig in i tävlingsbranschen. Än har det inte gett resultat bland finalplatserna, men enligt Halpern är cirka 15 procent av de sökande kvinnor.  

– Det är fler sökande än vad det är i branschen. Men det är unga och inte tillräckligt erfarna att gå vidare till final. Men yngre kvinnor tar för sig mer och förändringen kommer att komma. Om fem år är det nog inte lika stor fråga, men det kommer nog inte vara fifty-fifty, säger Hanna Halpern.

Kvinnor känner sig inte sedda

Kvinnor känner sig ofta inte sedda i branschen eller får möjlighet att utvecklas – därför har Årets kock instiftat priset Karin Franssons mentorspris, som går till en kock som är en förebild eller ledare som arbetar för att synliggöra och lyfta fram kvinnliga kockar.  

– Våra restauranglärare på Restaurangakedemien kunde märka att de kvinnliga eleverna inte uppmärksammades ordentligt på sina praktikplatser, trots att de visste att de var jätteduktiga, säger Hanna Halpern.

Anna Lind Lewin är gastronom med särskilt intresse för jämlikhet i matvärlden. Hon finns på plats när Årets kock koras i Malmö i dag, och berättar hur hon, trots att Årets kock fortfarande är ”väldigt manlig och dessutom väldigt vit”, har sett förändringar till det bättre i branschen under de senaste åren.

–  Nu har många kvinnor i branschen bestämt sig för att det får vara nog. De hjälper varandra in i branschen, och på så vis får unga kvinnliga kockar någon att ta rygg på.

Hanna Halpern, VD för Restaurangakedemien och Årets kock Foto: Årets kock/pressbild

Enligt Halpern arbetar man aktivt med att uppmuntra kvinnor att söka, lyfta fram förebilder och ha kvinnor i juryn. Men än är det en bra bit kvar.  

– Jag talade med en kvinnlig kockelev och hon frågade mig ”kan kvinnor tävla i Årets kock?”. Vi och medierna måste hjälpas åt att lyfta fram kvinnor, säger Hanna Halpern.

Kvinnliga förebilder behövs

Det är just fler kvinnliga förebilder som behövs, menar också Anna Lind Lewin.

–  Alla de duktiga killar som är med i finalen i dag har ju haft en förebild att titta på och identifiera sig med. Det är så man får mod och kan växa i sin roll. För en tjej kan ett deltagande i Årets kock, något som kräver extrem hängivenhet, se mycket mer avlägset ut.

Anna Lind Lewin ser liksom Hanna Halpern positivt på utvecklingen och är säker på att det vänder nu.

– Det har redan hänt – det har bara inte kommit in i Årets kock än. Det känns hoppfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.