Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande Foto: Scanpix

”En inbjudan till fredsavtal i vargfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen, WWF och Rovdjursföreningen ställer sig bakom merparten av de förslag som förs fram till ny vargpolitik.

–Förslaget är en inbjudan till fredsavtal i vargfrågan. Inriktningen i stort och många konkreta förslag är klart positiva, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Enligt Karlsson finns nu ett förslag som inte bara skjuter problemen på framtiden.  Han menar att det tar hänsyn till både dem som möter problemen i vargens spår och vargstammens känsliga situation.

”Upp till regeringen nu”

–Chanserna är nu goda att skapa fred och en bred enighet i vargfrågan, säger Karlsson.

Även Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF är positiv.

–Nu är det upp till regering att förvalta och förädla detta pund väl i den kommande propositionen om rovdjurspolitiken. Det är särskilt viktigt att ytterligare tydliggöra att gynnsam bevarandestatus ska beräknas utifrån bästa vetenskapliga underlag, och inte sättas på en så låg nivå som möjligt.

Finns risker

Ann Dahlerus, generalsekreterare för Svenska Rovdjursföreningen, anser att förslaget om att bevarandestatus ska uppnås innan licensjakt får ske är bra.

Hon är dock kritisk till hur detta ska beräknas.

–Utredarens förslag lämnar en viktig del i framtagandet av gynnsam bevarandestatus till riksdagen, vilket riskerar öppna för fortsatt politiskt kattrakande i vargfrågan, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.