Adam, som egentligen heter något annat, får inte längre sin sjukpenning – trots att han inte blivit bättre. Foto: SVT

30 år och helt sjukskriven – ”En tragedi för honom”

Uppdaterad
Publicerad

Han är 30 år och helt sjukskriven. Trots att han inte blivit bättre, drogs hans sjukpenning in i höstas. – Det går så sakta framåt att det ibland känns som om det går bakåt, säger Adam, som egentligen heter något annat.

Han vill inte visa sitt ansikte eller avslöja sitt namn, eftersom han tror att det skulle bränna möjligheten att få jobb och göra karriär i framtiden, när han blir frisk.

För några år sedan, innan han smällde in i väggen, fanns inga gränser för vad han kunde klara av. Han pluggade heltid till civilingenjör och halvtid på ekonomlinjen, jobbade halvtid och startade samtidigt egna företag.

Agenda

”Ont i hjärtat och magen”

Men idag, knappt 30 år fyllda, har han sedan snart ett år varit helt sjukskriven för utmattningssyndrom.

– Det går så sakta framåt att det ibland känns som om det går bakåt, dessvärre, säger Adam, som egentligen heter något annat.

– Pulsen ökar och jag får ont i hjärtat och magen framförallt. Det är mycket ljud… ljuden studsar bara i mitt huvud och bakslaget kommer istället när man kommer hem och är ensam, det är då man liksom kraschar totalt i soffan, säger han och fortsätter:

– När jag fyllde år senast så – jag gästerna kom ju men jag låg i ett annat hus och sov hela den tiden. Sociala situationer är jättejobbigt.

Sjukpenning drogs plötsligt in

Fram till oktober fick han 6.500 kronor i månaden efter skatt i sjukpenning. Men sen var det stopp. Då kom beskedet att han inte får några mer pengar. Eftersom han plötsligt ansågs ha full arbetsförmåga, att han kunde arbeta heltid.

– Det blir inte bättre av Försäkringskassans senaste beslut. Stressen minskar inte av det direkt, säger Adam.

”Det är en tragedi för honom”

Även de specialister som arbetar med att rehabilitera sjukskrivna tillbaka i arbete tycker att Försäkringskassan blivit mycket hårdare i sina bedömningar.

–  Jag tycker att det är märkligt att han inte får sjukpenning för sin gravt nedsatta funktionsförmåga. Diagnosen tror jag inte någon tvivlar om, men han beskriver ju så svåra besvär så att det är en tragedi för honom.

”Något som har skett i hela sjukvården”

– Nu kan Försäkringskassan dra in sjukpenningen utan förvarning. Inget meddelande till oss, inget meddelande till våra patienter. Och de blir av med sjukpenningen mitt under rehabiliteringen, säger Gunilla Brodda Jansen, specialist inom rehabiliteringsmedicin.

Hur länge har det här pågått?

– Det började komma smygande någon gång i höstas med en riktig kraft någon gång i oktober/november. Och då förstod vi också från primärvården och psykiatrin att det här är någonting som inte bara vi ser, utan det här är någonting som verkligen har skett i hela sjukvården, säger Jansen.

Hör Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) svara på kritiken i Agenda ikväll, klockan 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet