Foto: SVT Design

374 flyktingbarn har försvunnit spårlöst

Uppdaterad
Publicerad

Förra året försvann 374 ensamkommande flyktingbarn från sina boenden runtom i landet. Endast 58 av dem har hittats, enligt Migrationsverkets statistik. SVT har träffat Ahmed som är ett av alla de barn som avvikit från sitt boende på grund av rädslan för att bli utvisad.

Ahmed, som egentligen heter något annat, kom som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan till Sverige och Gällivare via Iran och Italien när han var 17 år. Han sökte asyl, men Migrationsverket trodde inte på hans historia och när han fick höra att han skulle avvisas rymde han.

– Jag tänkte att det är stor skillnad mellan mig och en person som har giltiga papper. Han kan gå i skolan, men jag kan inte fortsätta i skolan.

Han flydde med tåg till Umeå och till en början hade han ingenstans att ta vägen. Han sov på gatan.

– Om jag sover på gatan i Sverige och jag dör på gatan här så är det ett bättre alternativ än att jag blir tillbakaskickad till Afghanistan, säger Ahmed.

I sex månader gömde han sig i Umeå och jobbade på en restaurang.

Många av barnen utnyttjas

Flera av de barn som går under jorden tros sälja sina kroppar för att kunna försörja sig eller skaffa mat för dagen. Ahmed har själv bevittnat hur långt dessa barn är beredda att gå för att kunna försörja sig.

– När jag var i Italien såg jag ungdomar som sålde sex, de sålde sin kropp för att få pengar till mat, säger han.

Kenneth Andersson på Migrationsverket är expert när det gäller situationen för ensamkommande flyktingbarn. Han är bekymrad över livsvillkoren för de barn som går under jorden.

– De måste kanske stjäla för att få ihop pengar till mat. De kanske utnyttjas på olika sätt och kan lätt hamna i kriminalitet, och i värsta fall kan de tvingas sälja sina kroppar för att få pengar till mat och uppehälle. Så det är ju naturligtvis inte en bra situation.

Han betonar att det är barn det handlar om som inte är mogna och som ofta inte kan språket.

– En person som är desperat, vilket jag antar att de här ungdomarna är, kan ju bli inlurade i vad som helst.

Situationen för flyktingbarn som avviker från sitt boende har under den senaste månaden uppmärksammats efter det att en film där en väktare vid ett ingripande ses dunka en nioårings huvud i golvet nådde Sveriges medier.

Har nu fått uppehållstillstånd

Ahmed greps till slut och sattes i förvar av polisen. Han fick då en advokat som kunde hjälpa honom, och i dag har han fått uppehållstillstånd.

– Jag är mycket glad. Min advokat ringde mig och hon sade att jag hade fått beslut från Migrationsverket och att jag får stanna. Hon sade att jag nu inte längre är papperslös och att jag nu har samma rättigheter som andra ungdomar.

– Jag kan gå i skolan precis som mina kompisar, det känns jättebra. Och jag kan lära mig svenska och jag kan stanna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.