EPO kan motverka hjärnskador hos spädbarn som drabbas av syrebrist i samband med förlossningen. Foto: Fernando Antonio/TT

EPO skyddar mot hjärnskador hos nyfödda

Uppdaterad
Publicerad

Hormonet EPO kan motverka hjärnskador hos spädbarn som drabbas av syrebrist i samband med förlossningen. I januari drar forskare igång en stor studie i USA, vilket är det sista steget innan behandlingen kan tas i bruk i stor skala. Och forskarna är mycket optimistiska.

Varje år drabbas ungefär 300 barn i Sverige av akut syrebrist i slutskedet av förlossningen. Oftast har graviditeten varit normal och det sker utan förvarning men kan få långtgående konsekvenser, med livslånga skador. I värsta fall leder det till döden.

Forskarna har fått upp ögonen för EPO

Någonting händer som gör att barnet utsätts för svår syrebrist och drabbas av en hjärnfunktionspåverkan som ger livslånga skador och men, säger Boubou Hallberg, barnläkare och patientområdeschef för sjuka, nyfödda barn vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

För att minimera skadorna på hjärnan kyler man ner det nyfödda barnet.

Nu hoppas forskarna att nedkylning i framtiden ska kunna kombineras med en tilläggsbehandling och har fått upp ögonen för tillväxthormonet erythropoietin, mer känt som EPO.

– Vi vet att EPO är effektiv ensamt och vi vet att kylbehandling är effektivt ensamt – men vi vet inte om de två tillsammans kommer att ytterligare förbättra för barnen, säger Boubou Hallberg.

Lovande resultat i studier på djur

EPO har figurerat i flera bloddopningskandaler. I kroppen har EPO en central roll vid bildandet av röda blodkroppar. Men det har visat sig att EPO har fler funktioner. I det här sammanhanget verkar det både kunna skydda nervceller och begränsa skador på hjärnan.

Det finns lovande resultat från studier på djur, och tidigare i år gjordes en pilotstudie i USA med lovande resultat.

– När man kombinerar nedkylning med tillväxthormonet EPO så minskar man andelen barn som får skador.

500 nyfödda i ny studie

Nu ska forskarna testa detta i stor skala och i januari nästa år startar ett stort kliniskt försök i USA. På 19 universitet och sjukhus kommer 500 nyfödda som drabbats av syrebrist att inkluderas i studien. Alla kommer att kylas ner men hälften kommer dessutom att behandlas med EPO. Om försöket faller väl ut kan EPO hjälpa de allra minsta inom en fem år.

– Före 2010 hade vi ingen behandling som kunde hjälpa de här barnen, säger Boubou Hallberg.

– Nu har vi tillsammans forskat fram kylbehandling, och att ta ytterligare ett steg, att verkligen kunna rädda de här barnen, det känns fantastiskt.

Under nedkylningen sänks kroppstemperaturen hos den nyfödda från 37 till 33,5 grader och hålls nere under 72 timmar. Detta minskar risken för allvarliga skador på hjärnan med så mycket som 50 procent.

Behandling inom sex timmar

Behandlingen, som funnits sedan 2010, måste inledas inom sex timmar, men helst så snabbt som möjligt. Av de 300 barn som årligen drabbas av syrebrist behandlas 100 med nedkylning.

I dag erbjuds nedkylning vid regions- och universitetssjukhusen i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Lund, Göteborg och i viss utsträckning även i Jönköping, Trollhättan, Växjö och Örebro. Övriga  sjukhus är beroende av snabba transporter till ett behandlingscentra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.