Ullenhag: ”Fördomar ses som rumsrena”

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) förvånas inte över att romer nekas att hyra bilar på bensinstationer. En särskild strategi som antagits av regeringen ska bryta romernas utanförskap.

Integrationsministern kallar resultatet i Sveriges Radios granskning för beklämmande.

– Det här stärker den bilden jag har att romer är de som drabbas hårdast av diskriminering och att fördomarna mot romer är de som är mest rumsrena i det svenska samhället.

Romer diskrimineras på bensinmackar

Erik Ullenhag kallar romerna för en extra utsatt grupp i det svenska samhället och att det krävs resurser för att minska romernas utanförskap och att bryta de många gånger djupt förankrade fördomarna.

Regeringen beslutade i februari att satsa 46 miljoner kronor extra under 2012 och 2013 på att stärka romernas ställning i samhället. Det som kallas för ”Strategi för romsk inkludering” har som mål att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha samma möjligheter i livet som den som inte är rom. I projektets beskrivning krävs aktivt ansvar från kommuner och myndigheter för att bryta utanförskapet och att romska grupper måste ha inflytande och vara med och påverka.

Prioriterade områden

Sex områden prioriteras; Utbildning, arbete, bostad, hälsa, social omsorg och trygghet, kultur och språk och civilsamhällets orientering. Erik Ullenhag nämner dock två områden som avgörande för att bryta utanförskapet, nämligen skolan och arbetsförmedlingen. 

– Det är fortfarande alldeles för många avhopp från romer i skolan. Det beror på att deras föräldrar känner att deras barn inte får en vettig utbildning.  Man har inte riktigt förtroende för skolan.

Personer med specialistkompetens om den romska kulturen ska anställas på arbetsförmedlingen och ska enligt Ullenhag fungera som en brygga mellan den romska minoriteten och det övriga samhället.

Dessutom planeras en vitbok om övergrepp och kränkningar från samhällets sida mot den romska minoriteten, som tvångssteriliseringar och utestängning från samhället.

– Vi behöver dokumentera vad som har skett och också sätta punkt för det.

Frankrike uppmärksammades

Sommaren 2010 uppmärksammades Frankrikes massdeporteringar av romer och landet kritiserades av EU-kommissionen och krävdes på svar om Frankrike bröt mot EU-lagar. EU-kommissionen lanserade hösten samma år en rad åtgärder för att stärka romernas situation i Europa. Erik Ullenhag säger att massdeporteringarna gav uppmärksamhet om gruppens utsatta situation.

– Vi måste skapa ett samhälle där den som väljer att identifiera sig som rom inte blir diskriminerad, säger Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romer diskrimineras på bensinmackar

Mer i ämnet