Sverige röstade nej till svagt fiskeförslag

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens förslag till ny fiskepolitik blev för urvattnat. Därför valde den svenska regeringen att som enda land rösta nej.

– Situationen för fisken är allvarlig och det här förslaget förbättrar inte situationen tillräckligt mycket. Självklart är jag glad över att vi nu har ett förslag mot utkast, något som Sverige kämpat för länge, men jag hade velat att det skulle införas snabbare och jag är även kritisk till att det fortsatt kommer att vara tillåtet med en del utkast. Detta gjorde att jag inte kunde ställa mig bakom förslaget, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Sverige kritisk mot långsam minskning

Det som Sverige ser som en försämring är bland annat att dumpningsförbudet kommer senare än i EU-parlamentets beslut.

EU

Fiskeministrarna vill i stället att det ska införas gradvis från 2014 till 2019 och med undantag för mellan 7-9 procent av fångsten. Det kommer enligt Erlandsson innebära att stora mängder fisk kastas tillbaka i havet varje år.

– Min bedömning är att det kommer att slängas tillbaka omkring 500.000 ton varje år i de europeiska vattnen, och det är på tok för mycket. Inte en enda fisk tycker jag ska slängas tillbaka till havet, säger Eskil Erlandsson.

Isabella Lövin (MP) som sitter i parlamentets fiskeutskott är starkt kritisk till nattens överenskommelse, särskilt undantagen för att kasta fisk.

– Det föreslagna utkastförbudet kan bli helt meningslöst genom de kryphål som ministrarna föreslagit.

– När många fiskbestånd står på gränsen till kollaps har vi inte råd med en urvattnad eller försenad reform.

Sydeuropeiska länder mot förbud

Främst är det de stora fiskeländerna i Sydeuropa som slagits mot förbudet, medan länder i norr drivit på för ett hållbarare fiske. Under nattens förhandling tippade frågan ändå åt rätt håll för Sveriges del, en rad undantag från det så kallade utkastförbudet förhandlades bort.

EU-parlamentet har nyligen röstat igenom ett förslag till en tuffare och mer miljövänlig fiskepolitik. I korthet innebär förslaget  att all fisk ska landas, och att politikerna måste följa de vetenskapliga råden för att stoppa överfisket.

Nya förhandlingar i mars

Nästa steg blir nu förhandlingarna mellan ministerrådet och EU-parlamentet som parterna hoppas kunna inleda i mitten av mars och beslut om i juni.

– Jag kommer fortsätta jobba mycket aktivt för att påverka de förhandlingar som inleds nu för att få en långsiktigt hållbar fiskepolitik, säger Erlandsson.

Han får medhåll av Isabella Lövin (MP).

– EU:s regeringar har enats om en deprimerade svag position, efter att ha vikt sig för länder som Frankrike och Spanien. Nu måste parlamentet kämpa för att inte missa den här unika chansen och få en meningsfull fiskereform.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet