Skogsbranden förstör stora arealer skog. Foto: TT

Svårt för små kommuner att klara stora kriser

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter den stora skogsbranden i Västmanland varnar myndigheterna för att många av landets kommuner är för små för att hantera en stor kris.

Slutsatsen kommer från Jan Wisén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Under skogsbranden i Västmanland var fyra kommuner inblandade och flera räddningsledare byttes av under de första dygnen. En taktik som har fått kritik i efterhand.

– Det ledde till att man inte fick den samlade bilden och man satte in resurser på fel ställen. Man förstod inte vidden av händelsen i tid, säger Jan Wisén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ansvarar för regeringens utredning efter skogsbranden i Västmanland.

Skogsbranden i Västmanland

Många kommuner samarbetar redan i dag när det gäller till exempel räddningstjänst. Men det räcker inte. Enligt Jan Wisén krävs det mer övning och kompetens, något som det i dag inte finns resurser till.

– Jag tycker man verkligen kan ifrågasätta om det är rimligt att alla kommuner ska kunna hantera alla olyckor och kriser.

Samarbeten i större regioner

Regeringens utredning ska presenteras i början av nästa år. Tanken är man ska hitta lösningar på de problem som finns i dag med beredskapen. Bland annat ska man alltså titta på hur organisationen för krisberedskap kan förändras så att små kommuner slipper ett större ansvar.

– Det kan handla om samarbeten i större regioner. Det kan också innebära mer resurser till länsstyrelserna. Eller att större kommuner tar ett större ansvar för mindre kommuner att stötta med resurser och kompetens, säger Jan Wisén.

Svårt att få ersättning

Utredningen ska även titta på det ekonomiska ersättningssystemet. Det kan slå hårt mot mindre kommuner. Kommuner kan få vänta länge på att notan för krishanteringen blir betald:

– Det kan i värsta fall leda till att mindre kommuner avstår från att kalla in större resurser vid kriser, menar Jan Wisén.

SVT:s dokumentär Den största branden kan ses på SVT Play

FAKTA SKOGSBRANDEN

  • Branden startade på kvällen den 31 juli i närheten av Öjesjön i samband med ett skogsarbete. Den förklarades vara under kontroll den 11 augusti.
  • Brandområdet omfattade ett cirka 14 000 hektar stort område. Det motsvarar ungefär 28 000 fotbollsplaner.
  • En person avled och en person fick svåra skador efter att ha blivit instängd mellan två brandfronter.
  • Cirka 1000 personer evakuerades.
  • Cirka 120 skogsägare drabbades. Skog till ett värde på ungefär en miljard kronor förstördes.
  • 71 byggnader förstördes helt eller delvis. Ett permanentboende brann ner.
  • 1500 – 2000 personer arbetade med att bekämpa branden. 120 av dem var brandmän.
  • De italienska och franska vattenbombplanen var uppe i luften 1533 gånger och dumpade 10 miljoner liter vatten.
  • Mellan 50 och 70 mil brandslang användes i bekämpningen.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet