EU-forskare: Akrylamid är farligt

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan slog svenska Livsmedelsverket larm om att akrylamid i mat kunde ge cancer. Varningen drogs tillbaka men nu hävdar forskare från EU-projektet HEATOX att akrylamid faktiskt är farligt.

-Alla data som vi har pekar på att det här är ett ämne som kan vara cancerframkallande för människor, säger Lars Busk, forskare på HEATOX till SVT.

Tyskland har redan gränsvärden för hur mycket akrylamid en produkt får innehålla. Sverige inväntar EU:s nya riktlinjer.

Kalifornien i USA har stämt flera snabbmatskedjor som inte har varningstexter för akrylamid på sina pommes frites.

Akrylamid främst i potatisprodukter

Det är framförallt i potatis som akrylamiden finns.

– Minst en tredjedel av all akrylamid kommer i från potatisprodukter, som stekt potatis, chips och pommes frites, säger Lars Busk.

Fakta: Akrylamid

• Akrylamid bildas när kolhydrater bryts ner vid höga temperaturer som stekning och fritering.

• Ämnet förekommer främst i potatisprodukter som pommes frites, stekt potatis och chips, men även i hårt bröd, småkakor och kaffe.

• Svenska Livsmedelsverket slog i april 2002 larm om akrylamid i maten sedan forskare hade hittat giftet i vanliga livsmedel. Chipstillverkarnas aktievärde rasade och rapporten gav stort eko i omvärlden.

• Forskare bedömde att mellan 200 och 700 cancerfall om året berodde på intag av akrylamid, men hittills har inga studier visat det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.