-För första gången i EU:s historia föreslår EU-kommissionen att använder möjligheterna till fördjupat samarbete, sa i går EU-kommissionären Viviane Reding, som ansvarar för frågor som rör rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap.
Bryter sig ur
De tio länderna, bland dem Spanien, Frankrike och Italien, väljer nu att bryta sig ut och gå längre i samarbetet kring en specifik fråga, utan att ha de andra medlemsländerna med sig. Det är en strategi som möjliggjorts genom Lissabonfördraget.
Tanken är att makar som kommer från olika länder ska kunna välja vilket land de vill ta ut skilsmässa i, och om de inte gör något val så säger reglerna att skilsmässan ska ske i det land där paret har bott tillsammans.
Förändrar förutsättningarna
Hade de nya reglerna antagits av Sverige hade det kunnat funka så här: en svensk man gifter sig med en irländsk kvinna, och de bor tillsammans i Irland. Men så vill mannen skiljas. Som det är nu kan han då få en snabb, svensk skilsmässa. Men enligt kommissionens nya förslag ska istället irländsk lag gälla, eftersom det är där paret har sin hemvist. Och i Irland måste man vänta i fyra år på att skilsmässan ska gå igenom.
Ett annat exempel är att om en svensk kvinna gifter sig med en man från Iran, flyttar dit, men vill skilja sig, och flyttar tillbaka till Sverige, då ska svensk domstol tillämpa iransk lag. Eftersom det är där paret har bott tillsammans.
Ask stoppade förslaget
Men redan 2008 stoppade Sveriges justitieminister Beatrice Ask (M) kommissionens förslag genom att säga nej.
-Ett av de viktigaste framstegen i jämställdhetsarbetet är kvinnors rätt att kunna skilja sig om man vill det. Och där har vi bra regler i Sverige och jag vill inte ha någon försämring, sa Beatrice Ask till Rapport den 22 januari 2008.
Och det är framförallt Sveriges hårdnackade motstånd som nu har gjort att de tio medlemsländerna väljer införa reglerna utan enhällighet. EU-kommissionären Viviane Reding hoppas nu att fler länder följer efter.
Karin Moberger