Nigel Farage på presskonferensen i samband med konferensen. Foto: Alban Friberg/SVT

EU-kritiker möts för EU-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har samlat europeiska politiker på Grand Hotel i Stockholm för att prata EU-kritik. Mötet och festen, där bland andra Nigel Farage från brittiska Ukip deltar, har väckt kritik – även mot Grand Hotel.

De britter som vill att Storbritannien ska lämna EU fick ett bakslag häromdagen. High Court beslutade att regeringen behöver parlamentets godkännande för att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som påbörjar de officiella förhandlingarna om att lämna EU. Domstolens beslut har överklagats och framtiden får utvisa om ärendet faktiskt når parlamentet.

– Om det gör det, då kommer det att bli en ansenlig ilska hos allmänheten, förmodligen på en sådan nivå vi inte sett i brittisk politik på länge, säger Nigel Farage.

Kritiken förenar

Det som förenar politikerna på plats är kritiken mot EU, och frågan är hur de ska kunna enas i annat.

– Det spelar ingen roll. Det har varit vanligt genom historien att olikartade människor samlas i en fråga, säger Nigel Farage.

På frågan om han tycker att Sverige borde gå samma väg som Storbritannien när det gäller EU tycker han att svenskarna borde fokusera på sin neutralitetspolitik kontra EU-militarisering.

– Svenskarna röstade rätt när det gällde euron, säger han.

LÄS MER: Proteststorm mot Grand Hotel

Farage säger också att om han hade möjlighet att rösta i USA-valet skulle han välja Donald Trump.

– Jag skulle inte rösta på Hillary, men jag skulle förmodligen rösta, säger Farage och lyfter fram Trumps EU-kritik.

Sverigedemokraterna vill, precis som i Storbritannien, ha en folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap.

– Vi folkomröstade om EU för drygt 20 år sedan, men det EU vi röstade om då finns inte längre. Mer makt har flyttats till Bryssel. Den utvecklingen bör prövas i en ny folkomröstning, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till TT.

Kritik mot hotellet

Grand Hotel har fått låga recensioner och kritik på sin Facebooksida för att hotellet hyrt ut lokalerna till SD och deras meningsfränder.

– Det är ofta så när vi har arrangemang att det finns en grupp, inte sällan på den yttersta vänsterkanten, som på olika sätt ska protestera för att de inte kan acceptera att det råder demokrati och åsiktsfrihet i Sverige. Jag är ganska van vid det, säger Åkesson.

På festen delas ett ”frihetspris” ut till Tjeckiens förre president Václav Klaus.

LÄS MER: Oro bland personalen inför kontroversiell gala

– Han är väldigt EU-kritisk och var den statschef i Europa som höll ut längst mot Lissabonfördraget. Han har blivit en symbol för EU-kritiken och förtjänar det här priset, säger Åkesson.

– Han är en extraordinär man, säger Nigel Farage och hyllar Klaus EU-skepticism.

– För mig är han något av en hjälte.

Grupperna bakom festen

Europe of Freedom and Direct Democracy (EFDD): Den partigrupp i Europaparlamentet som Sverigedemokraterna tillhör. Storbritanniens mest EU-fientliga parti, UK Independence Party (Ukip), dominerar gruppen, där även bland andra den italienska Femstjärnerörelsen ingår.

Alliance for Direct Democracy in Europe (ADDE): En partisammanslutning som till stor del består av partier som tillhör EFDD.

Initiative for Direct Democracy in Europe (IDDE): En europeisk tankesmedja knuten till EFDD.

Hålls på Grand Hotel i Stockholm.

Runt 300–400 gäster kommer, varav de flesta är europeiska politiker. Bland andra kommer Nigel Farage, ledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip. Även senatorer från USA står på gästlistan.

Festen finansieras av deltagarna själva och av tankesmedjan IDDE, som är kopplad till EFDD, som är den partigrupp som Sverigedemokraterna tillhör i Europaparlamentet.

Källa: Sverigedemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.