Foto: SVT

EU-ministern: EU behöver gå in och stödja Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Nya EU-ministern Ann Linde vill att EU bygger upp ett system för att skicka de flyktingar som försöker ta sig över Medelhavet tillbaka till sina ursprungsländer. Hon tror att det är viktigt att EU jobbar för ett flyktingavtal med det krigshärjade Libyen. –Du har inte så många alternativ, säger hon.

EU:s vice ordförande Frans Timmermanns sade tidigare i en intervju i SVT:s Agenda att han vill se ett avtal med Libyen, som liknar det som slutits med Turkiet. Nya EU-ministern Ann Linde håller med. 

– Vi måste hindra att alla dessa människor dör, det är förfärligt och vidrigt. På kort sikt behöver Frontex stoppa de här sjöodugliga båtarna och ta hand om människorna och köra dem till Italien. På lång sikt handlar det om att ta bort anledningarna till att människorna flyr. Då behövs bistånd, handel, fred och lagliga vägar in i EU.   

Agenda

Menar du verkligen att EU ska förhandla med ett land där det pågår inbördes strider med krigsherrar som gör anspråk på att regera landet? 

– Du har inte så många alternativ. Däremot måste du se till att EU är där också och stödjer Libyen med återuppbyggnaden av demokratiska institutioner. När man tog bort Kadaffi tänkte världssamfundet bara ”nu ska vi ta bort en diktator” men inte vad man skulle göra med landet sedan.  

Ska EU då ge Libyen ekonomiskt stöd på flera miljarder på samma sätt som till Turkiet?

– Du måste ge stöd för att bygga upp Libyen i vilket fall. Du måste ge stöd för att de ska kunna ta hand om de som kommer dit, för att sedan kunna skicka tillbaka dem. Helst ska man skicka tillbaka dem till de länder som de kommer från. Och då måste man ha ett system för att det fungerar.

För att inte rätten till asyl ska påverkas tycker Ann Linde att det borde inrättas vad hon kallar ”hot spots” där asylsökande kan få sitt fall prövat.

Men många migranter behandlas dåligt när de befinner sig i Libyen?

– Migranter behandlas dåligt överallt. Det vi kan göra är att se till att det blir bättre, säger Ann Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet