Foto: TT

EU-rapport grumlar badglädje

Uppdaterad
Publicerad

Just när badsäsongen närmar sig grumlas glädjen av en EU-rapport. 16 av Sveriges badplatser bedöms ha dålig vattenkvalitet. För ett år sen var det bara sju. Många badande i fjol är en möjlig förklaring.

Rapporten grundas på mätningar under de senaste fyra åren. Det innebär att resultat från 2014 tillkommit, medan mätningar från 2010 inte längre räknas.

Fler än 21 .000 bad i Europa har kontrollerats. 83 procent får högsta betyg, med ”utmärkt” vattenkvalitet.

I Sverige ingår 444 badplatser med minst 200 badande per dag. Här får bara 56 procent klassningen ”utmärkt”. Antalet underkända badplatser har ökat från sju till 16. Vid dessa har det tagits prover med förhöjda halter av tarmbakterier.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) ser ingen given förklaring till ökningen.

– Det finns många lokala faktorer som spelar in. Som fåglar, eller kraftiga regn som för med sig avföring från boskap till åar och andra vattendrag, säger Katarina Vartia, utredare på Hav.

– En sak vi tänkt på är att sommaren var varm förra året, med många badande. De badande kan själva vara förorenande, vilket alla som har barn vet.

Badsäsongen i Sverige är kort, med relativt få provtagningar, vilket innebär att enstaka dåliga resultat får stort genomslag.

Fakta: Dåligt badvatten

Rapporten från EU och Europeiska miljöbyrån bygger på mätningar under åren 2011-14. Här är de 16 svenska bad som bedöms ha dålig vattenkvalitet:

Bollnäs: Karlslund

Falkenberg: Ugglarps norra camping

Göteborg: Lilleby

Göteborg: Sillvik

Göteborg: Tumlehed

Helsingborg: Fria bad

Helsingborg: Vikingstrand

Höganäs: Margreteberg

Kristianstad: Snickarhaken

Kungsbacka: Sörvik

Lomma: Hamnhusen, T-bryggan

Malmö: Sibbarp, barnviken

Nynäshamn: Nickstabadet

Stockholm: Maltesholmsbadet östra

Sölvesborg: Hälleviks strand

Varberg: Björkäng

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.