Foto: SVT

Analys: EU:s migrationsstrategi – ”ett unikt förslag”

Publicerad
Analys ·

EU-kommissionens förslag för att minska risken för ytterligare flyktingkatastrofer på Medelhavet är ett unikt förslag som inte uppskattas av alla EU-länder. – Det är ovanligt. Migrationsfrågor är ett område där varje nation tidigare fått bestämma själva, säger SVT:s utrikesreporter Christian Catomeris.

Det är första gången som EU föreslår att flyktingmottagandet ska fördelas gemensamt mellan medlemsländerna. I ett första skede handlar det om 20.000 kvotflyktingar. Ett förslag som Christian Catomeris tror har en chans att bli verklighet.

– Det kan nog bli så. Det är en relativt begränsad mängd människor och med ett kvotsystem innebär det att varje land inte kommer ta emot så många. Men det är samtidigt kontroversiellt eftersom EU ska bestämma hur människor ska fördelas. Det är emot vissa länders principer om att själva få bestämma över invandringen, säger Catomeris.

Mer kontroversiellt

Vid en presskonferens i dag meddelade EU-kommissionen också att man vid årsskiftet ämnar återkomma med ett förslag på ett permanent system för fördelning av flyktingar vid nödlägen. Ett system som ska gälla de flesta EU-länder.

– Det här är ännu mer kontroversiellt. Tre länder, Storbritannien, Irland och Danmark har redan uttryckt att man inte tänker följa centrala EU-regler eftersom de förhandlat till sig undantag när de gick med i unionen.

Om det slutar med att det trots allt blir ett frivilligt system, vad har man vunnit då?

– Man kan kanske se det som ett symboliskt steg. EU-processerna är väldigt långsamma men det går mot mer integration och gemensamma policies, säger Christian Catomeris, före detta Europakorrespondent för SVT.

Samarbete med diktaturer

EU-kommissionens förslag innehåller också krafttag mot människosmugglingen över Medelhavet. EU vill samarbeta med ”tredje land”, vilket kan innebära diktaturer.

– Då kommer man tillbaka till ett system som fanns innan den arabiska våren då EU samarbetade med diktaturer för att förhindra flyktingströmmar. Det här kommer att bli en kontroversiell fråga i Europa, säger Catomeris.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.