EU varnar för ”pinjemun”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska och finska konsumenter som ätit pinjenötter har återigen drabbats av ”pinjemun”, som bland annat förstör smaksinnet under en tid. Och nu varnar EU för nötter som ger ”pinjemun”.

Om du har ätit pinjenötter och efter någon dag känner metallsmak i munnen och allt du äter och dricker smakar lite metalliskt eller beskt, då har du förmodligen fått ”pinjemun”.

Livsmedelsverket har varit i kontakt med flera personer som under förra året uppger att de haft de symtomen.

-Jag tror att det kanske är 350, 400 människor som hört av sig till oss och alla har sagt samma sak, att det håller i sig ungefär en vecka, sedan klingar det av, och sedan känner man ingenting utav det, även om man tycker att det varit otrevligt under den där veckan, säger Lilian Abrahamsson-Zetterberg, som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Råvaran från Kina

Nu har ”pinjemun” återigen drabbat konsumenter, och den här gången har nötterna packats i Norge.

Men råvaran kommer från Kina, och har importerats till Sverige och Finland enligt en rapport från EU:s system för hälsovådliga livsmedel, som nu slår larm.

Och det inte första gången som Kina varnats, de har uppmärksammats på problemet åtta gånger under det senaste halvåret.

Orsaken till bismaken är okänd enligt Livsmedelsverket.

-Vi har ju analyserat en hel del prover här i huset för att ta reda på om det kanske är pesticider eller om det är mögelgifter i det och så, men vi kan inte se att det är det som det beror på, säger Lilian Abrahamsson-Zetterberg.

Malin Näfver

malin.nafver@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.