Norges statsminister Erna Solberg, Finlands statsminister Juha Sipilä, och Ungerns premiärminister Viktor Orbán är alla positiva till att Sverige nu inför gränskontroller. Foto: TT

Europeiska ledare positiva till svensk gränskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Flera av EU:s ledare är positivt inställda till att Sverige nu inför gränskontroller. Medan somliga tycker att det är för sent hoppas andra på att kontrollerna bara är tillfälliga.

Just nu befinner sig europeiska ledare på Malta för ett toppmöte, där även afrikanska ledare deltar. På mötet har flera av ledarna fått frågor om hur de ställer sig till att Sverige kommer att införa gränskontroller. Norges statsminister Erna Solberg och hennes motsvarighet i Finland, Juha Sipilä är positiva.

– Det ska bli intressant att se konsekvenserna, säger Erna Solberg.

Sverige inför gränskontroller

Juha Sipilä säger att Sveriges beslut också kommer att påverka situationen i Finland.

– Jag tror att trycket på oss också kommer att lätta efter det här beslutet. Men vi får se vad det får för effekt i Europa.

”Gränskontroller enda sättet”

Ungerns premiärminister Viktor Orbán tycker att införandet har skett för sent.

– Det enda sättet att stoppa flödet av migranter är gränskontroller. Det är ingen som gillar staket eller kontroller, men det finns inget annat sätt, säger han till SVT Nyheter.  

När han får frågan om vad EU ska göra med människor på flykt som redan är i Europa svarar han:

– Om alla länder hade följt lagar och regler så skulle de inte vara i Europa.

”Hoppas det är tillfälligt”

Litauens president Dalia Grybauskaite säger att Sverige varken är det första eller sista landet att införa gränskontroller.

– Men vi hoppas verkligen att det här är tillfälligt. Fram till nu har EU inte lyckats kontrollera gränserna, så jag tror att införandet av gränskontroller tillfälligtvis är oundvikligt i vissa länder.

Estlands premiärminister Taavi Rõivas säger att han är beredd att stötta statsminister Stefan Löfvens förslag om en omfördelning av flyktingar i EU.

– Det svenska läget är mycket allvarligt, och införandet av kontroller en signal för hur allvarlig situationen är. Det är inte en hållbar lösning att bygga upp gränser i Europa. Jag hoppas att vi kan hitta ett annat sätt att lösa krisen. Jag tror att Estland kan hjälpa till och ta en del av de omfördelade flyktingarna.

”Systemet måste bli rättvist”

Även Nigers president Mahamadou Issoufou har kommenterat flyktingsituationen i Europa.

– Det är som vattnet som rinner ner för berget, vattnet kommer att fortsätta att rinna. Människorna kommer fortsätta att finnas där. Det är viktigt att förstå grundorsaken för migration. Det är fattigdom, ojämlikhet och brist på demokrati och läget i vissa länder är svårt. Det är viktigt att fatta beslut om grundläggande värden och asylsystemet måste bli rättvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet