Eva Hamilton Foto: Anders Wiklund TT Bild

Eva Hamilton: ”Lagen måste förtydligas”

Uppdaterad
Publicerad

I det nya medielandskapet använder allt färre tv-apparater. Förvaltningsdomstolens beslut leder till att riksdagen nu måste förtydliga lagen om finansiering för public service, säger Eva Hamilton.

SVT:s vd Eva Hamilton ser allvarligt på förvaltningsdomstolens dom som innebär att endast de som har traditionella tv- och radioapparater ska betala för hela svenska folket användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster.

Högsta förvaltningsdomstolens dom i dag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folket användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster.

Ingen tv-avgift för dator

”Inte rättvist”

Enligt Eva Hamilton, SVT:s vd och styrelseordförande i Radiotjänst, är det varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden.

– Vi ser månad för månad hur tittande på tv i accelererande takt förflyttas till andra mottagare och skärmar. Nu går frågan tillbaka till riksdagen, som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service. Den måste hålla för den snabba förändringen av medienyttjande och fortsatt garantera programbolagens oberoende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingen tv-avgift för dator

Mer i ämnet