Expert: Bakterien oftast ofarlig

Uppdaterad
Publicerad

Koliforma bakterier är vanliga och finns hos i princip alla människor.

I de kinesiska tidningsuppgifterna sägs att Kinas administration för kvalitetsövervakning, inspektion och karantän funnit ”alltför höga nivåer” av koliforma bakterier i chokladtårtorna som IKEA Shanghai importerat från Sverige.

Koliforma bakterier är en grupp som finns i våra och djurs tarmar. Den typ som kallas E.coli är mycket vanlig och finns hos i princip varje människa, säger mikrobiolog Åsa Rosengren vid Livsmedelsverket.

Kolibakterier i livsmedel

– Men man kan inte säga hur sjuk man blir av koliforma bakterier, man måste gå direkt på vilken enskild bakterie det handlar om, påpekar hon.

E.coli har små varianter av vilka de flesta är ofarliga. Men vissa av dem har plockat upp egenskaper som framkallar sjukdomar.

EHEC (enterohemorragisk E.coli) är mycket farlig och kan vålla blodig diarré. Det finns ytterligare några andra sorter som kan leda till så kallad ”turistdiarré”.

I det här fallet är det okänt vilken eller vilka koliforma bakterier det handlar om.

IKEA i Sverige säger också att det är oklart huruvida bakterierna fanns i själva tårtorna, utanpå kartongerna eller i containern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolibakterier i livsmedel

Mer i ämnet