Ylva Yngveson ger råd i osäkra tider. Foto: TT

Expert: ”Kris på bostadsmarknaden inte trolig”

Uppdaterad
Publicerad

Många oroligare tittare ställde i kväll frågor kring utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden i en chatt på svt.se efter att Konjunkturinstitutet varnat för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. Men enligt privatekonom Ylva Yngveson krävs det extraordinära händelser för att en krasch på den svenska marknaden kan bli aktuell.

Under de senaste åren har priserna på bostäder i landet ökat med över 15 procent, men enligt en nyligen publicerad rapport från KI kan den positiva utvecklingen inte längre förklaras med ökade inkomster och ett gynnsamt ränteläge.

Istället varnar man nu för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla, något som även internationella organisationer som Internationella valutafonden och OECD tidigare varnat för.

”Extraordinär händelse” krävs för kris

Och att utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden är ett ämne som engagerar märktes i den mängd frågor som ikväll strömmade in till privatekonomen Ylva Yngveson i en chatt kring en eventuell bostadsbubbla som hölls på svt.se.

Många av frågorna kretsade kring sannolikheten för att den svenska bostadsmarknaden faktiskt riskerar att drabbas av en kris:

Jürgen: Vad kan utlösa en krasch?

Ylva Yngveson: Hej! Jag menar att det bör vara något extraordinärt som inträffar. Det där som vi inte kan förutse eller tänka oss. Det kan vara ett större krigstillstånd, en kraftigt försämrad världskonjunktur, en naturkatastrof. Alltså något som direkt drar ned på hushållens konsumtionsvilja och optimism. Och därmed drabba företagen och staten/kommunerna.

”Prisfall inte troligt”

Ytterligare ett ämne som engagerade tittarna är relationen mellan den bostadsbrist som rådet i landet och risken för ett prisfall på marknaden:

Michael: Är det verkligen troligt att trenden vänder och priserna går ner när vi har en sån enorm bostadsbrist och efterfrågan?

Ylva Yngveson: Hej! Jag ställer mig samma fråga. Det är inte så troligt som det ser ut idag i Sverige och i svensk ekonomi. Det viktiga för hushållen är att förstå att bostäder kan falla i pris och hur man då kan hantera olika situationer som kan uppstå.

”Större summor i prisfall i städer”

Skillnader i den framtida prisutvecklingen mellan storstäder och mindre orter vid ett prisfall på bostadsmarknaden var ännu ett ämne som engagerade i chatten:

Ivan : Kommer mindre städer påverkas av en eventuell crash i större utsträckning ön Stockholm och Göteborg? Med tanke på efterfrågan i de större städerna.

Ylva Yngveson: Hej! Mindre städer är ofta mer beroende av en eller ett par stora arbetsgivare och kan därför påverkas mer eller mindre beroende på hur företagen påverkas. I kronor kan det dock handla om större summor i prisfall i större städerna.

”Belåningsgräns på 85 procent”

Slutligen ställde många tittare frågor kring hur hårt man som köpare ska belåna sig vid ett husköp:

Nisse: Hur hög belåning är rimligt att ha? Belåningsgraden alltså.

Ylva Yngveson: Hej! Bra fråga! När man är ung kan belåningsgraden var högre än när män är äldre. Men att hålla gränsen på 85% är klokt vid köpet. Framåt sett bör belåningsgraden falla ned till kanske 25% (helst i jämförelse med vad man köpte till en gång) vid pensionering, beroende på inkomstsituation förstås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.