Handbagage på Arlanda flygplats. Foto: TT

Expert: Saknas teknik för att upptäcka sprängämnen på svenska flygplatser

Uppdaterad
Publicerad

Svenska flygplatser har inte den teknik som krävs för att upptäcka sprängmedel som kan sitta i höljen på datorer.

Det menar flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll, som tycker att Sverige borde öppna för ett liknande förbud som USA och Storbritannien inför.

Anledningen till att ett förbud mot elektronisk utrustning nu införs med omedelbar verkan i USA och Storbritannien är att man kan dölja sprängämnen i datorernas höljen.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll berättar att sprängmedlet kan gjutas utanpå datorer och laptops. Därefter kan sprängämnet explodera med hjälp av en liten detonator.

USA ser en ökning

Amerikanska säkerhetstjänsten ser just att det finns en större produktion av denna typ av medel som kan se ut som elektronik, uppger Hans Kjäll. Därför skyndar man nu på den här åtgärden.

– På en laptop eller större apparat så rör det sig om en ganska stor mängd sprängämnen som kan döljas och som kan spränga ett flygplan i bitar.  Telefoner väljer man att tillåta eftersom sprängsatsen blir för liten för att göra större skador, säger Hans Kjäll.

Omöjligt att se sprängämnen

Men det är omöjligt att se de här sprängämnena i incheckningen. Det krävs en avancerad apparat för att se detta, som bara finns bara på några ställen i USA och eventuellt i Europa och den är väldigt dyr.

Men Mats Paulsson, säkerhetsdirektör på Arlanda, menar att flygplatsen redan håller den säkerhetsnivå som behövs och som motsvarar den hotbild Säkerhetspolisen gjort.

– Vi har inga planer på att uppgradera säkerheten just nu, och huruvida vi har eller inte har teknik för att hitta denna typ av sprängmedel vill jag inte uttala mig om.

Finns inga planer på förbud

Eva-Mari Löfqvist är pressansvarig på Transportsstyrelsen, som ansvarar för den svenska flygsäkerheten. Hon säger att det inte finns några planer på att införa något generellt förbud mot elektronisk utrustning i Sverige just nu.

– Nej, det är inget vi planerar för tillfället. Men vi följer utvecklingen.

Därför inför USA och Storbritannien förbudet

Terroristgrupper sägs kunna bygga in bomber i större elektroniska apparater som bärbara datorer, surfplattor och kameror.

I februari i fjol exploderade det ombord på ett passagerarflyg i närheten av Mogadishu. Gärningsmannen hade smugglat in en laptop som detonerades i flygplanet.

Den här typen av bomber är svåra att upptäcka tekniskt i ”securityn”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.