Den svenska silvertecknade trädhålsmyggan, gör att myggexperterna ändå inte vågar utesluta att zika kan komma att spridas i Sverige. Foto: Anders Lindström, myggforskare

Expert utesluter inte zikavirus i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en svensk myggart som eventuellt skulle kunna sprida det omtalade zikaviruset, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt. Nu har myndigheten fått pengar för att förbättra övervakningen av sjukdomsspridande myggor i Sverige.

Frågan om myggövervakning är högaktuell just nu i och med den explosionsartade spridningen av zikaviruset i framför allt Latinamerika och Karibien.

I går klassade Världshälsoorganisationen WHO smittspridningen som ett internationellt nödläge. På Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, menar man att det finns anledning att öka beredskapen för myggburen sjukdom även i Sverige.

Zikavirus

Eftersatt myggövervakning

– Vi anser ju att myggövervakningen är eftersatt. Det finns ingen organiserad myggövervakning i dag utan den bygger på forskare som gör mygginventeringar, säger myggexperten Anders Lindström som forskar på insekter på SVA.

Under senare år har flera allvarliga myggburna sjukdomar dykt upp i Europa. West Nile har till exempel etablerat sig i södra Europa och malaria har återetablerat sig i Grekland. När folk reser utomland och bär med sig en ny myggburen smitta med sig hem kan den lokala spridningen gå fort.

– Under 2007 var det en man i Italien som smittades av chikungunya under en semester i Indien. När han kom hem spred de lokala tigermyggorna sjukdomen vidare till 600 personer. En av dem dog. Ett annat exempel är utbrottet av denguefeber i Madeira som smittade tusentals personer, berättar Anders Lindström.

Resor ökar risken

Klimatförändringar och ökat resande och internationell handel ökar risken för att vi ska få in nya myggarter och sjukdomar i Sverige. För att Sverige ska kunna stå bättre rustat har Statens veterinärmedicinska anstalt just fått 3,5 miljoner kronor i krisberedskapsanslag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Tanken är att vi ska utveckla ett modellverktyg där vi kan förutsäga myggförekomster. Om vi får en myggburen sjukdom så kan vi koncentrera insatser, övervakning och bekämpning till de områden där risken är störst, säger Anders Lindström.

Vågar inte utesluta zika i Sverige

Tigermyggan som kan sprida både chikungunya och zika finns redan runt Medelhavet. Men i Sverige behöver vi inte vara särskild oroliga för just zika eftersom vi inte har de två myggarter som är kända för att sprida sjukdomen.

Men den svenska silvertecknade trädhålsmyggan, gör att myggexperterna ändå inte vågar utesluta att zika kan komma att spridas i Sverige.

– Nej jag skulle inte våga säga att det är uteslutet eftersom Aedes geniculatus, som vi kallar silvertecknad trädhålsmygga, är ganska nära släkt med de myggor som sprider zika. Den har visat sig kunna sprida både gula febern och chikungunya i laboratorium och det känns inte helt orimligt att den skulle kunna sprida zika, säger Anders Lindström.

Han betonar dock att risken för större utbrott är ganska liten eftersom myggan, trots att den är välspridd, är ganska sällsynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet