Barbro Lewin Foto: TT

Experten: Därför är sexbrottsfallet med god man ovanligt

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre politikern tvingade, i sin roll som god man, en ung kvinna att skicka sexbilder på sig själv – detta för att få tillgång till sina pengar. Nu har rättegången inletts i fallet, men att just den här typen av fall når så långt som till en rättssal är ovanligt. Det menar experten Barbro Lewin som forskat på sexövergrepp mot personer med funktionsnedsättningar.

Barbro Lewin, medicine doktor vid Uppsala universitet, har granskat frågan kring sexuella övergrepp mot personer med funktionsnedsättningar.

Hon berättar för SVT Nyheter att det är ovanligt att övergrepp polisanmäls och när så ändå sker leder utredningen sällan till att ärendet går ända till rättegång.

#deutsatta

– Det finns många hinder på vägen mot rättegång och fällande dom, säger Barbro Lewin.

”Innebär en total utsatthet”

Hon menar att vare sig rätts- eller samhällssystemet i tillräckligt stor grad tar hänsyn till den beroendeställning en person med funktionsnedsättning befinner sig i.

– Det behöver inte vara någon stor funktionsnedsättning, men det innebär ändå en total utsatthet. Särskilt när det gäller en person som har en maktfunktion i ens liv, som här, säger Barbro Lewin.

Den 20-åriga kvinnans mer än tre gånger så gamla gode man tvingade henne att skicka nakenbilder på sig själv, i sexuella positioner. I utbyte mot bilderna fick hon några hundralappar från sitt eget konto.

Socialarbetaren bakom anmälan

Det var först när hon anförtrodde sig åt en socialarbetare och visade den gode mannens sms som historien uppdagades.

Socialarbetaren såg till att det blev en polisanmälan och i den gode mannens dator hittade polisen nakenbilder, vilket gjorde att det fanns en övertygande teknisk bevisning.

”Många vill inte se”

Att det finns en annan vuxen som väljer att se övergreppen är oerhört viktigt, men tyvärr ovanligt, berättar Barbro Lewin.

– Problemet är ju att många inte vill se, inte vågar se, för att det är obehagligt.

– I forskningen ser vi att man ofta inte kallar saker vid sitt rätta namn. Till exempel säger man inte “våldtäkt” utan “missförhållande”. Då blir det lättare att välja att inte se eller agera, säger Barbro Lewin som också sitter i Socialstyrelsens etiska råd.

Hon menar att det på grund av detta är många fall som aldrig når statistiken.

– Helt klart är det så att det vi ser i brottsstatistiken bara är toppen på ett isberg. Var man än är och skrapar på ytan är det helt häpnadsväckande saker man hittar, säger Barbro Lewin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet