Terroristexperten Hans Brun anser att polisen förtjänar en applåd för sitt snabba agerande i jakten på den misstänkte terrorist som greps i Boliden. Foto: TT

Experten om ingripandet: ”Oerhört skickligt”

Uppdaterad
Publicerad

Gripandet av efterspanade 22-åringen kunde ha slutat med en våldsam katastrof, menar terroristexperten Hans Brun. Men polisen och säkerhetspolisen gjorde en lysande insats, menar Hans Brun. – Polisen förtjänar en applåd.

Hans Brun, forskare vid Försvarshögskolan och expert på terrorhot, ger stort beröm till polisen och säkerhetspolisens insats vid gripandet av mannen i Boliden.

– Som jag ser är det ett stort framsteg, ett genombrott i den här utredningen helt klart, säger Hans Brun.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

”Kunde ha slutat med en katastrof”

Med tanke på hur ”liknande gärningsmän” har betett sig, exempelvis i Frankrike där terroristerna gjorde motstånd mot polisen och till och med sprängde sig själva i luften – kunde insatsen ha slutat riktigt illa, menar Hans Brun.

– Liknande gärningsmän har använt självmordsbälten, så det är en extrem svår situation. Om vi förutser att det här är rätt person som gripits är jag förvånad att de tog honom levande. Det hade kunnat slutat med en katastrof. Det har vi sett nere i Frankrike. Jag vill framhålla att polisen förtjänar en applåd, säger Hans Brun.

”Oerhört skickligt arbete”

Majid hittades genom ett ”intensivt spaningsarbete mellan polisen och säkerhetspolisen” säger Säpo till SVT Nyheter, men går inte in på mer detaljer.

Hans Brun har bara positiva saker att säga om polisen och regeringens arbete.

– Polisen och säkerhetspolisen har arbetat oerhört skickligt, deras bedömning har varit korrekt som det ser ut. De har gått ut med bra information, och – utan att vara partipolitisk – tycker jag att framför allt inrikesministern Anders Ygeman har gjort ett strålande jobb, han har varit en klippa, säger Hans Brun.

Sverige är ett mål för terrorister

Det som fick Sverige att höja hotnivån till en fyra på en femgradig skala, var en samlad bedömning av underrättelseuppgifter, Parisattackerna och att 22-åringen var anhållen för förberedelse till terroristbrott, sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens under torsdagen.

Sverige är ett mål för jihadister, menar Hans Brun.

– Sverige är ett västland och en del av Europa och EU, vi är nära allierade till Storbritannien och Frankrike som är jihadisternas största fiender i Europa. Och genom att göra ett terrordåd i Sverige som kanske inte är i frontlinjen skapar man ännu mer skräck och kaos, säger terrorexperten Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet