Foto: Stockholms universitet/Orasis Foto/SVT

Experter: Stort bakslag för SD om Dulny tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli ett stort bakslag för Sverigedemokraterna om Christoffer Dulny tvingas hoppa av sina politiska uppdrag. Det menar flera politiska experter.

Sverigedemokraten Christoffer Dulnys politiska framtid står nu på spel efter att Expressen avslöjat att han tidigare skrivit anonyma rasistiska kommentarer. Som Sverigedemokraternas förstanamn i kommunvalet i Stockholm och ordförande i Stockholm stad är han för högt uppsatt för att partiet lättvindigt ska göra sig av med honom menar flera experter.

– Christoffer Dulny är en viktig person och det skulle vara ett avbräck att bli av med honom. Men samtidigt, om han inte får sluta kommer intern kritik att komma som ett brev på posten. Tidigare har andra fått sluta för mindre grova uttalanden, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson, som 2010 kom ut med en bok om Sverigedemokraterna.

Val 2014

Inte första skandalen

Det senaste året har flera medier avslöjat hur Sverigedemokratiska politiker uttalat sig eller agerat rasistiskt. Men skandalerna kommer inte påverka partiets opinionssiffror, säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Skandaler tycks inte påverka viljan att rösta på partiet. Det verkar finnas lägre förväntningar på att Sverigedemokratiska politiker ska ”uppföra sig”. Det blir inte lika starka fördömanden som mot andra partier när skandaler kommer fram, säger Jenny Madestam.

Påverkar inte partiets opinion

För att partiets sympatisörer ska ta avstånd från det krävs mycket – det tror både Jenny Madestam och Pontus Mattsson.

– Den Sverigedemokratiska ledningen tycker att skandalerna är plågsamma. De skäms kanske för en del av det som kommit ut, för de hävdar ju att de jobbar på att få bort främlingsfientligheten. Men inte ens det som kommit att kallas för järnrörsskandalen, där högt uppsatta företrädare för Sverigedemokraterna uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt påverkade partiets opinion, säger Pontus Mattsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet