Expressens Karin Olsson. Foto: SVT

Expressen: Allvarlig sårbarhet för samhället

Uppdaterad
Publicerad

Efter hackerattacken mot flera svenska medier är nu branschen oroad över situationen och kallar det ”en attack mot demokratin”.

Ett välkoordinerat angrepp på det fria ordet. Så beskriver tidningen Expressens ställföreträdande utgivare Karin Olsson gårdagskvällen hackerattack mot flera svenska tidningar.

– Den här attacken visar på en väldigt allvarlig sårbarhet i det svenska samhället. Om detta hade skett i ett krisläge för landet så kan en sådan här attack få väldigt allvarliga konsekvenser. Det kan också påverka tilltron till samhällets institutioner, om man kan slå ut så många medier samtidigt. Det kan skapa oro och en känsla av instabilitet, säger hon till TT.

Hackerattack mot svenska medier

– Det finns ett behov av en bredare diskussion om IT-säkerhet. Vi har ju ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Europa sedan något år tillbaka. Det finns anledning att ställa frågor kring vad attacker mot våra IT-system kan innebära i svåra lägen för landet.

”Storleken får en att tappa andan”

Även Dagens Nyheter drabbades, tidningens skribent Linus Larsson skriver att ”lördagskvällens attack mot svenska mediasajter var av en storleksordning som får en att tappa andan”. Han tror också att attacken kommer göra att Sveriges nyhetsmedia nu kommer öka förstärkningen av den tekniska förmågan att stå emot liknande attacker i framtiden.

Sydsvenskans biträdande ansvarig utgivare Jonas Kanje menar att attacken är allvarlig.

”Det är i grunden en fråga om yttrandefrihet. De som står bakom detta hindrar nyhetsförmedlingen. Det kan till och med vara samhällsfarligt”, skriver han i tidningen.

Hot mot demokratin

Att hota nyhetsförmedlingen är ett hot mot demokratin, anser också Jeanette Gustafsdotter, vd på TU, tidningsutgivarnas arbetsgivarorganisation.

– Vem det är som ligger bakom det här kan man bara spekulera om, det vet vi ju ingenting om än – men att man kan göra det är extremt farligt och allvarligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerattack mot svenska medier

Mer i ämnet