Stor polisinsats vid centralen på fredagskvällen. Foto: TT

Extra poliser efter attack mot flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Nu sätter man in extra poliser i centrala Stockholm efter att ett medborgargarde av fotbollssupportrar och högerextrema, attackerade ensamma flyktingbarn i fredags.

Totalt greps 14 personer under efter fredagens och lördagens bråk i Stockholm.

I fredags gick vissa av Stockholmslagens hårdföra supportrar tillsammans med högerextrema aktivister för att attackera de ensamkommande flyktingbarn som rör sig i Stockholm.

Totalt rörde det sig om ett hundratal som gav sig ut för att, som de själva beskriver det markera , ”När de svenska gatorna inte längre är trygga för medborgarna är det  plikt att åtgärda problemen” stod det i flygplad som spreds under fredagskvällen.

Attackerna på centralen

Christer Birgersson var kommenderingschef under helgen och säger att man hade extra personal ute på stan.

– För det första så var det lönehelg och då har vi alltid mer poliser på stan och så hade vi uppgifter om att grupper skulle gå tillsammans för att bråka i city. Nu ska vi noggrant analysera hur kopplingarna ser ut mellan fotbollssupportrar och högerextrema för att se om det är en tillfällig aktion eller om det är något som vi kan förvänta oss mer av framöver, säger Christer Birgersson till SVT Nyheter.

14 gripna under helgen

Polisen vet inte om det finns någon koppling till fredagens attack och den demonstration som skedde under lördagen. Totalt greps 14 personer under helgen misstänkta för bland annat  brott mot ordningslagen. Alla de som gripits har släppts.

Att fotbollssupportrar ur de så kallade ”firmorna” slåss tillsammans är mycket ovanligt och har bara hänt ett fåtal tillfällen tidigare. 2013 gick supportrar från olika lag tillsammans med högerextrema i ett medborgargarde för att, enligt dem själva, hjälpa polisen att stoppa de upplopp som pågick i Stockholms förorter. 1992 gick även supportrar tillsammans under fotbolls-EM i Stockholm för att slåss mot engelska huliganer.

Polisen vill inte lämna några detaljer kring de som greps under helgen utan hänvisar till förundersökningssekretess.

– Vi har idag fattat beslut om att ha fler poliser på plats under kommande dagar. En särskild resurs som ska inrikta sig mot medborgargarden, säger Christer Birgersson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna på centralen

Mer i ämnet