Foto: TT

Få barn till missbrukare får stöd

Uppdaterad
Publicerad

En miljon svenskar lever som anhöriga till missbrukare i Sverige. Man räknar med att minst 100.000 av dem är barn. Få av de barnen får stöd och stödet kommer för sent, visar en ny rapport som presenteras i dag.

Man säger ibland att det är svårt att identifiera vilka de är, alla de barn som lever med föräldrar som har en beroendesjukdom, och som kanske skulle behöva stöd.

Nu har CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting, undersökt hur de barn som faktiskt är identifierade får hjälp. Det handlar om de barn vars föräldrar befinner sig i behandling för sitt missbruk, men av de barnen är det bara 24 procent som får någon typ av stöd.

Djävulsdansen – om medberoende

– Barnen får stöd först när de är gamla nog att själva ha problem och att de har så pass mycket problem att det märks, då får de stödinsatser. Man jobbar inte med yngre barn och man jobbar inte förebyggande, säger Jonas Raninen på CAN, doktorand och medförfattare till rapporten.

Ojämnt stöd över landet

Rapporten visar också att stödinsatserna fördelar sig ojämnt över landet. I Kronobergs län uppger barnens föräldrar att det är 9,5 procent av deras barn som får stöd, medan föräldrarna på Gotland uppger att det är 28 procent som får stöd.

– Vi ser att det finns omotiverade skillnader mellan länen, hur de kommer sig har vi inte kunnat konstatera i den här rapporten, men vi ser att de finns, säger Jonas Raninen.

Ny serie på SVT

I morgon kväll sänds första delen i SVT:s dokumentärserie Djävulsdansen, som handlar om alla som är anhöriga till missbrukare – de medberoende. Hillevi Wahl är författare och en av dem som delar med sig av sina erfarenheter i den första delen, som handlar just om att vara barn till missbrukare.

– Alltså, det värsta var de här kompisarna som kom hem till mamma, de som jag inte kunde hantera, de som jag inte kände, de som gjorde att man var tvungen att sova med kläderna på. Det var nog det värsta. De hade jag ingen koll på, dem visste jag inte hur jag skulle hantera.

”Hög risk att själva få problem”

Jonas Raninen anser att alla barn i den här situationen ska få det stöd de behöver.

– Det här är ju en högriskgrupp, alltså barn till föräldrar i missbruks- och beroendevården är ju en högriskgrupp och de har en hög risk för att själva få problem. Därför så är det ju viktigt att man jobbar förebyggande med den här gruppen. Oavsett var man bor, hur gamla de är, om det är en pojke eller flicka, eller vilka problem de har, så borde alla de här barnen få stödinsatser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet