Få bidragsfuskare straffas

Publicerad

Det är få personer misstänkta för bidragsbrott som straffas, skriver Dagens Nyheter. Av de 613 polisanmälningar som Försäkringskassan fick återrapporterade av polisen förra året lades 70 procent ner.

Anledningen till att så många anmälningar läggs ner är ofta att personen har flyttat utomlands, att förundersökningsbegränsning gäller, vilket innebär att personen redan utreds för grövre brott, eller att fallet preskriberats.

Både Försäkringskassan och polisen är skyldiga till att vissa brott hinner preskriberas. Det kan ha gått lång tid mellan det att bidragsbrottet begicks och att Försäkringskassan anmäler. Hos polisen har många andra ärenden högre prioritet.

– Vi ligger efter med många anmälningar. Vi hinner inte med så mycket som vi vill och kan inte hugga på allt. Att det dröjer innan vi hinner titta på en del bidragsbrott ökar risken för att det går så lång tid att brotten har preskriberats, säger Jan Granqvist, gruppchef för Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.