Foto: Scanpix

Få fall av våld mot kvinnor klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Ny rapport från Stiftelsen Tryggare Sverige kartlägger våld i nära relationer. – De vi har intervjuat menar att det handlar om svagt ledarskap och dålig kunskap inom polisen, säger stiftelsens generalsekreterare.

Bara en femtedel av anmälningarna om kvinnomisshandel klaras upp. Det visar en ny rapport från stiftelsen Tryggare Sverige. I deras genomgång av de drygt 80.000 anmälningarna har samtliga kvinnor misshandlats av en nära anhörig eller en nära bekant.

Rapporten baseras på anmälningar som gjorts under åren 2008-2012. Variationerna inom landet är stora, sämst är polisen i Norrbotten.

I endast 21 procent av fallen kunde en gärningsperson knytas till brottet. Mindre än en femtedel av fallen ledde till åtalsbeslut. En orimligt låg siffra menar Magnus Lindgren, generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige som är en politiskt och religiöst obunden stiftelse och som verkar för att minska brottsligheten och för att öka tryggheten för brottsoffer.

 – Ja det är ju märkligt att det är så pass låg andel med tanke på att det här är brott där vi har en känd förövare, en känd brottsplats, en ofta färsk gärning och många gånger också god teknisk bevisning. Det borde med andra ord vara en betydligt större andel brott som klaras upp.

Stora skillnader mellan polisen

Undersökningen visar också på stora skillnader mellan landets 21 polismyndigheter. Polisen i Norrbotten hade lägst uppklarningsprocent. Där kunde en gärningsman bara knytas till brotten i  17 procent av fallen. Motsvarande siffra i Stockholms län var 18  procent. Polisen i Kronoberg  klarade upp flest fall dvs. 29 procent.

– Det innebär att det är nästan dubbelt så stor chans att en gärningsperson knyts till brottet i Kronoberg jämfört med Norrbotten. Kvinnor i olika delar av landet har alltstå helt olika förutsättningar att få brotten uppklarade. Det är oacceptabelt, säger Magnus Lindgren

Inom ramen för den här kartläggningen har Stiftelsen Tryggare Sverige  intervjuat ett trettiotal experter, varav flera poliser, åklagare, forskare och engagerade inom kvinnojourer.  De ville veta varför det är så få brott som klaras upp och varför skillnaderna inom landet är så stora.

”Dålig kunskap inom polisen”

– De vi har intervjuat menar att det handlar om svagt ledarskap och dålig kunskap inom polisen. Man pekar också på att polismyndigheterna  tillämpar  olika rutiner för handläggningen för de här brotten och att  bevisläget ofta är svårt. I vissa fall handlar det även om en dålig attityd från polisen och åklagarnas sida, säger Magnus Lindgren.

Antalet anmälda brott av det här slaget har ökat under de senaste åren men antalet uppklarade brott har minskat med en procentandel varje år sedan 2008. Något Magnus Lindgren tycker är anmärkningsvärt.

– Ja, med tanke på de miljardbelopp i resursförstärkning som polisen har fått  under de senaste åren så är det mycket konstigt att polisen inte kan visa bättre resultat. Det här är dessutom en fråga som har varit på den politiska dagordningen i decennier. Debatörer och duktiga riksdagsledamöter har pratat om vikten av den här frågan men i praktiken har det inte skett så mycket. Det är ett svek mot de drabbade kvinnorna.

Fakta:

Personuppklaringsprocenten, det vill säga andelen personuppklarade brott, är ett mått på i hur stor utsträckning rättsväsendet lyckats binda en gärningsperson till de anmälda brotten. De personuppklarade brotten utgörs av tre delar. Åtalsbeslut (som är den överlägset största delen, 96%, vid denna typ av brott), strafföreläggande (3%) och åtalsunderlåtelse (1%).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.