Få förgiftningar trots rikt svampår

Uppdaterad
Publicerad

Den rika svampsäsongen har inneburit att otaliga svampkorgar runt om i landet har fyllts med rödgula trumpetsvampar och trattkantareller. I vissa korgar har det dock slunkit ner giftiga svampar men ökningen av svampförgiftningar som rapporterades förra året verkar i år ha kommit av sig.

-Hittills känner vi till fyra, fem fall där personer drabbats av allvarlig svampförgiftning, säger Anna Landgren, överläkare på Giftinformationscentralen.

Men trots att svampsäsongen ännu inte är över så har Giftinformationscentralen fått ta emot ett stort antal samtal. Fram till i dag handlar det om 1714 förfrågningar angående misstänkt svampförgiftning, vilket kan jämföras med 2186 förfrågningar under hela 2010.

Svårtolkad bild

-De som ringer mår illa, har diarré, ont i magen eller känner allmän oro, säger Anna Landgren, och berättar att den som ringer många gånger ger en svårtolkad bild.

-Det är mycket vanligt att den som ringer har plockat svamp för glatta livet och efter att man har tillagat den kommer det en krypande oro att man inte vet om man ätit något giftig. Och när de ringer oss har de svårt att minnas om svampen hade skivor eller rör, eller ens vilken färg den hade.

Anna Landgren säger att det värsta i svampsammanhang är toppig giftspindling.

-Den ger inga symptom alls till en början men efter ett par dagar får man diffusa symptom som huvudvärk och törst som man kanske negligerar för att man tror att det kan vara influensa. Den ger vanligtvis inte ens mag-tarmsymptom men kan leda till njurskador och man kan behöva dialys en kortare tid eller i värsta fall i hela livet. Varje år har vi har vi fall som hamnar i dialys.

Sex dödsfall sedan 1980

Hon berättar att sex personer har dött av svampförgiftning i Sverige sedan 1980.

-Alla sex är vuxna och de har dött av vit eller lömsk flugsvamp, säger Anna Landgren.

På Giftinformation.se kan man läsa att symptomen kommer först efter åtta till tjugofyra timmar och att man insjuknar med intensiva vattentunna diarréer och kräkningar. Efter ytterligare någon dag ses leverpåverkan.

Lätt att förväxla slidskivling

Även Sveriges mykologiska förening har noterat få förgiftningar.

-Det har inte varit så farligt med förgiftningar i år men det verkar ha varit värre i Norge, säger Ellen Larsson, förste museiintendent i mykologi vid Göteborgs universitet och ordförande i Sveriges mykologiska förening.

Från svampskogen på Gotland, där Ellen Larsson befinner sig, säger hon att svenskarnas kunskap kring matsvamp är ganska bra.

-Många känner till trattkantareller och karljohan, men utöver det så vet man inte så mycket om svampar. En vanlig förväxling är att man tror att vit flugsvamp är en champinjon. Men ett av de största problemen under senare år är att många thailändare och andra asiater tror att de har hittat volvariella, slidskivling, som är en delikatess i Asien. Men den är väldigt lik vit flugsvamp och det är många som förväxlar just den här svampen.

Se svampen live

Mykologen tycker inte att man ska vara rädd för att plocka svamp men att man heller inte ska äta vad som helst.

-Lär dig fem, tio svampar bra, då kommer du långt. Och även om det finns bra svampböcker och svamp-appar till mobilen så kan det vara svårt att skilja på svampar om man inte är van. Så jag tycker att man ska gå en kurs så att man ser svamparna live, säger Ellen Larsson, som säger att man inte ska plocka svampar man inte känner till.

”Plocka inte om du är osäker”

Även överläkare Anna Landgren understryker att man inte ska plocka svampar man är osäker på och hon tipsar den som är ny i svampskogen att inte plocka några vita, gröna eller bruna svampar ? det är bland dessa de farligaste finns.

-Dessutom måste man vara försiktig med vad du stoppar i dig, det räcker inte med att tro att en svamp är ätbar, man måste vara säker. Och har man barn med sig i svampskogen måste man hålla ögonen på dem, inte bara på svamparna. Ser ett barn att en vuxen smakar på svamp, vilket förövrigt är en förkastlig metod att skilja giftsvamp från matsvamp, så kan barnen härmas, säger överläkaren.

Tove Hanell

tove.hanell@svt.se

Om du misstänker svampförgiftning

Vad gör man om man misstänker att man fått i sig en giftig svamp? Här är några tips:

Försök att framkalla kräkning, enklast genom att föra ned två fingrar i svalget och röra på fingertopparna tills kräkningen kommer.

Tillför rikligt med medicinskt kol (25-50 gram för vuxna, 10-25 gram för barn). Medicinskt kol binder olika gifter i magsäcken och förhindrar på så sätt att ämnena tas upp i kroppen. På apoteken finns medicinskt kol att köpa receptfritt, dels som färdiga lösningar, dels som pulver som spädes i vatten.

Kontakta Giftinformationscentralen på telefon 112 för råd om ytterligare åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.