Foto: TT

Få har koll på pensionsändringen

Uppdaterad
Publicerad

Avdragsrätten för privat pensionssparande upphör efter årsskiftet. Men många verkar inte känna till det enligt en undersökning som Pensionsmyndigheten låtit göra. Av de tillfrågade kände nästan hälften inte till regeländringen och mer än hälften av de som har ett pensionssparande har inte förändrat sitt sparande.

Privat pensionssparande är populärt. Mer än två miljoner svenskar har gjort det genom sin bank eller försäkringsbolag. Det finns två varianter av privat pensionssparande, antingen pensionsförsäkringar eller individuellt pensionssparande IPS.

Dubbel beskattning

Efter årsskiftet försvinner avdragsrätten och de som fortsätter sitt sparande riskerar då att beskattas dubbelt.

– Då kommer du att sätta in skattade pengar i den försäkringen eller sparformen och sedan när du tar ut pengarna så får du betala skatt en gång till, så det blir alltså dubbel skatt på pengarna helt enkelt, säger Monica Petersson pensionsexpert på Pensionsmyndigheten som är förvånad över att så många inte verkar känna till regeländringen.

– Ja, lite förvånad blev jag faktiskt. Jag trodde att fler hade uppfattat att den här avdragsrätten försvinner efter nyår. säger Monica Petersson. 

Avsluta autogiron

Hon tror att många betalar in till sitt sparande via autogiro och menar att det är dags att snarast möjligt se över sitt sparande.

– Nu skall folk avsluta sina autogiron som går in till pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande IPS och styra om det i stället till något som heter investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Det är det man behöver göra. man behöver styra om sitt sparande , säger Monica Petersson pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.