Få lärartimmar trots miljonstöd

Publicerad

Trots hundratals miljoner i stöd till svenska högskolor i syfte att höja kvaliteten, exempelvis att öka antalet lärarledda timmar, har bara enstaka högskolor genomfört en kvalitetsförbättring, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) svarar hälften av 32 lärosäten i en enkät att de endast lyckats upprätthålla den befintliga kvaliteten på utbildningen.

– Vi kan konstatera att pengarna använts till att upprätthålla en status quo för utbildning, säger Harriet Wallberg, chef för UKÄ, till tidningen.

Förra regeringen portionerade ut 700 miljoner kronor under 2012 och 2013 för att stärka det högre utbildningsväsendet. Den nya regeringen har valt att fortsätta med den extra kvalitetspengen, men enligt Wallberg täcker inte stödet högskolornas verkliga behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.