Få sommarkurser fördröjer utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sommarkurser på universitet har halverats. Det tar längre tid för studenterna att ta examen och samtidigt hårdnar konkurrensen om sommarjobben.

Sommarlovet är nu här. Men Anna Hasselquist, som läser till nationalekonom vid Uppsala universitet, hade hellre fortsatt att studera.

– Att fortsätta att plugga på sommaren känns som ett naturligt steg efter vårterminen. Och har man möjlighet till det så tar man chansen, säger Anna Hasselquist.

Få kurser tillgängliga

Men det finns ingen sommarkurs att söka för Anna som passar hennes utbildning. Antalet kurser har halverats sedan 2010. I år kom det in 164.000 ansökningar på 351 kurser. Anna kommer nu med hundratusentals andra studenter att slåss om samma sommarjobb som hon är överkvalificerad för.

– En satsning på sommarterminen skulle frigöra jobb för nyanlända och arbetslösa ungdomar. Samtidigt som det möjliggör en snabbare examen för studenterna säger, Kristin Öster, ordförande Saco Studentråd.

Ökad ungdomsarbetslöshet

Under de senaste två åren har ungdomsarbetslösheten under sommaren ökat med 50 procent, enligt Sacos studentråd. Regeringens vallöfte var att utvidga antalet sommarkurser. I dag får fyra av tio elever inte plats på sommarkurserna. Orsaken är att resurserna inte räckt till hos högskolor och universitet. Men regeringen lovar nu ytterligare satsningar.

– Vi har tillfört fler platser till högskolor och universitet. Nu ska vi följa upp och säkerställa att det följs. Och görs inte det så kommer vi att vidta åtgärder så att det under nästa år blir fler sommarkurser, säger Helene Hellmark Knutsson (S), ministern för högre utbildning.

Anna Hasselquist tycker det är viktigt att det finns valmöjligheter.

– Jag tror att det är viktigt att man kan lägga upp sin egen studieplan så att man kan läsa in sin kandidat på två år istället för tre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.