Foto: TT

Få tror på tiggeriförbud i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan norska kommuner förbjuda tiggeri. Det kontroversiella beslutet trädde i kraft den 1 juli.

Men i Sverige är såväl politiker som hjälporganisationer i stort överens om att ett förbud vore fel.

Till nästa år är planen ett nationellt tiggeriförbud, men redan nu kan det alltså införas lokalt i Norge. Bakom införandet finns en uppgörelse som regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet gjort med Senterpartiet.

Inte aktuellt i Sverige

Men i den svenska politiken är det i dag endast Sverigedemokraterna som vill se ett förbud. Även bland dem som arbetar med att hjälpa hemlösa EU-migranter råder samstämmighet i frågan.

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Vi som jobbar med frågan professionellt är överens om att ett förbud inte hjälper. Man kan inte förbjuda fattigdom, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot människohandel.

Svenska hjälporganisationer som TT talat med ser inga givna konsekvenser till följd av det norska förbudet.

– Förmodligen kommer det att påverka hur människor väljer att resa. Men sedan om fler väljer att resa till Sverige är svårt att sia om, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms stadsmission.

”Misstroendet rumsrent”

På andra håll finns en oro för att förbudet kan spä på negativa attityder:

– Misstroendet mot de som tigger blir mer och mer rumsrent, säger Claes Haglund, på Stadsmissionen i Göteborg.

Inte brottsligt att tigga i Sverige

 * Norge öppnade nyligen för kommunala tiggeriförbud. I den politiska uppgörelsen ingår att regeringen även ska förbereda ett nationellt förbud till nästa sommar. Tiggeri är sedan tidigare kriminaliserat i Danmark.

 * Sverigedemokraterna är det enda svenska riksdagspartiet som driver frågan om ett förbud mot tiggeri. Från moderat håll har det tidigare kommit förslag om att förbjuda organiserat tiggeri. Lokalt har försök gjorts att införa förbud i flera svenska kommuner, bland annat i Sala 2011 där förbudet dock fick rivas upp eftersom det bröt mot ordningslagen.

 * I en Novus-undersökning som TT lät göra i mars i år sade sig en majoritet, 56 procent, vara för ett tiggeriförbud i Sverige.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet