Bilderna i nyhetsflödet kommer att bli större och mer framträdande. Foto: Facebook

Så blir nya Facebook

Uppdaterad
Publicerad

I kväll presenterade Facebooks grundare stora förändringar av nyhetsflödet med större möjligheter att skapa separata flöden för olika typer av uppdateringar. Även större bilder är en av nyheterna.

Under dagen pågick ett stort pressevent för att avslöja Facebooks stora förändringar i hur nyhetsflödet fungerar. Större bilder, flöden för olika uppdateringar och en mer mobilinspirerad design, är några av nyheterna som presenterades.

Fotoalbumen har fått ett upplyft för att bli mer engagerande. Delade länkar kommer ha en längre text för att beskriva vad det är du klickar på och kartan för incheckningar blir nu större, för att mer exakt visa var personen befinner sig.

”Personlig nyhetstidning”

”Vad vi försöker göra är att ge alla världen över den bästa, personliga nyhetstidningen. Innehållet ska vara av hög kvalitet, både det offentliga och det från vänner. Vi vill alla dela med oss till vänner, men vi vill ha uppdateringar från publikationer som vi bryr oss om”, sade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg på presseventet.

Nyhetsflödet har fungerat på i princip samma sätt sedan det lanserades 2006 med ett flöde för alla typer av uppdateringar och poster. Tanken är att det framöver ska gå att separera poster och sortera dem i ämnesspecifika flöden.

Den som vill kan då ha ett flöde för till exempel musikrelaterade uppdateringar, ett för externa appar och ett annat för bilder – med möjlighet att enkelt hoppa fram och tillbaka.

Kommer inom några veckor

Förändringen ska underlätta för användarna och vara en anpassning till den internetutveckling som underlättat mediadelning rejält sedan det att Facebook lanserades, men förändringen ska också tillmötegå krav från annonsörer. Annonserna kommer i den nya designen att bli större och mer framträdande.

Den nya designen kommer enligt Facebooks pressmeddelande börja visa sig långsamt under de kommande veckorna, men den som är sugen på att skaffa den redan nu kan lägga till sig på en väntelista.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.