Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Foto: TT

Facken nobbar lönebud – strejkvåg hotar

Uppdaterad
Publicerad

Industrifacken nobbar arbetsgivarnas lönebud i avtalsförhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Något direkt konflikthot i industrin är i nuläget inte aktuellt, men i periferin lär andra fack när som helst avlossa strejkvapnet.

– Vi avvisar med skärpa de låga löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår, skriver de fem förbunden i Facken inom industrin i ett gemensamt pressmeddelande.

I måndags lämnade arbetsgivarna ett bud i de pågående slutförhandlingarna om ett nytt industriavtal som skulle ha inneburit löneökningar på 3,3 procent på två år plus höjda premier till deltidspensionen på sammanlagt 0,2 procent – ett bud som ”ligger i linje med vad konkurrenskraften tål”, som Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten sade på måndagen.

Avtalsrörelsen 2016

Locket på

Några ytterligare kommentarer till det nobbade budet vill facken inte ge. Nu fortsätter förhandlingarna och ett (slut)bud från medlarna (de opartiska ordförandena) måste komma snart, deadline närmar sig fort – nuvarande avtal löper ut på torsdag.

De andra facken utanför industriförhandlingarna, såsom exempelvis Handels, Byggnads och Elektrikerna har tydligt signalerat att de inte tänker sitta still i båten och vänta på industrins så kallade märke – den lönenivå som den samlade arbetsgivarkåren anser ska vara lönenormerande för resten av arbetsmarknaden.

Målarna har redan strejkvarslat. Handels gjorde för någon månad sedan klart att om inte industrin är klara med sina förhandlingar sista mars kommer de handelsanställda kommenderas ut i strejk.

Tålamod

Seko och Elektrikerna vill inte säga rent ut att de kommer strejkvarsla eller sympativarsla med broderförbundet Målarna i grupperingen 6F, men undertonen är tydlig.

– Det handlar om hur mycket tålamod vi har, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Flera av de nämnda förbunden har begärt högre löneökningar än industrifacken, och LO är denna gång inte samordnade.

– Vi har därför inget skäl att vänta, det är en ganska avgörande skillnad mot tidigare, säger Urban Pettersson.

– Det är jätteosäkert just nu, säger Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson.

Utgångspunkterna i avtalsförhandlingarna

De fem förbunden i Facken inom industrin har begärt 2,8 procent i löneökningar på ett år.

Arbetsgivarparterna Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas senaste bud innebar 3,5 procent på två år, eller 1,75 procent per år. Det nobbade industrifacken.

Parterna i industrin vill att den internationellt konkurrensutsatta industrins löneavtal ska vara normerande för resten av arbetsmarknaden. Den ordningen som gällt i 20 år har fackförbund som Handels, Kommunal och byggfacken inom grupperingen 6F motsatt sig denna gång. De har krävt 3,2 procent eller mer i ettåriga avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avtalsrörelsen 2016

Mer i ämnet