Under 2016 års första tre månader har lika många poliser sagt upp sig som under hela 2013 – poliserna på bilden har dock ingen koppling till artikeln. Foto: TT

Facket befarar massflykt av poliser

Uppdaterad
Publicerad

Antalet poliser yngre än 40 som säger upp sig ökar kraftig. Enbart under årets första tre månader har nästan lika många sagt upp sig som under hela 2013. Polisförbundet befarar en kommande massflykt.

Det krävs flera tusen fler poliser de kommande åren för att klara myndighetens arbetsuppgifter, enligt rikspolischef Dan Eliasson. Flera politiska partier har uttryckt samma åsikt.

Samtidigt har man svårt att fylla platserna på polisutbildningen och allt fler poliser – särskilt de yngre – väljer att sluta.

Krisen inom polisen

– Om lönerevisionen senare i maj upplevs som en djupt orättvis värdering av polisarbetet kommer det att leda till massflykt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT.

”Allvarlig trend”

2013 sade 70 poliser under 40 år upp sig. Året efter 95 och förra året – då polisens nya organisation sjösattes – sade 121 poliser i åldersgruppen upp sig. Detta enligt siffror som Polisförbundet begärt ut från Polismyndigheten.

Under årets tre första månader i år har 60 poliser sagt upp sig, och håller trenden i sig kommer 240 poliser under 40 år att ha sagt upp sig när året är slut, jämfört mot 70 under 2013. Håller trenden för poliser i åldersgruppen 40-60 i sig kommer 180 poliser att ha sagt upp sig vid årets slut, jämfört mot 100 år 2013.

– Den här trenden är mycket allvarlig och det är uppenbart att myndigheten inte har förstått allvaret. Vi har en polisbrist i dag och den kommer att bli akut, säger Lena Nitz till TT.

”Gränsen nådd”

Framför allt är det ett djupt missnöje med löneutvecklingen som ligger bakom avhoppen, enligt Nitz.

– Jag får så enormt starka signaler på att många poliser tycker att gränsen är nådd. Nu ligger det i Dan Eliassons händer att poliserna värdesätts rätt och att värderingen görs utifrån lagarbetet.

”Måste vidta åtgärder”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) hänvisar genom sin pressekreterare till polisledningen för kommentarer. Polisen meddelar i ett skriftligt uttalande att myndigheten ser med allvar på situationen och att orsaken till avgångarna nu ska analyseras.

”Vi måste vidta åtgärder för att behålla de kompetenser vi har. Vi behöver bland annat se över arbetsvillkor och förutsättningar för kompetensutveckling. Målsättningen är att vi ska minska antalet avgångar men frågan är komplex och handlar om mer än bara om lön”, säger Max Lutteman, polismästare samt ansvarig chef för kompetensfrågor vid polisen, i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet