Foto: TT

Facket: ”Blir både förvånad och bekymrad”

Uppdaterad
Publicerad

De moderata kommunpolitikernas svar i SVT:s undersökning om att riva upp Lagen om anställningsskydd (Las) väcker reaktioner. Tjänstemännens centralorganisations, TCO, ordförande Eva Nordmark är kritisk till att Moderaterna driver förslaget om att förändra lagen.

– Jag blir både förvånad och bekymrad över hur de har svarat. Det är en omodern inställning. Löntagarna i Sverige bejakar frihandel, digitalisering och omställning. Om man gör osäkerheten större och otryggheten ökar, kommer det att leda till en förändring av den positiva inställningen. Fackföreningarna kommer behöva bli mindre flexibla. Det är inte en utveckling jag vill se, säger Eva Nordmark.

Nya perspektiv

Nordmark för även in ett annat perspektiv på Las Nämligen de omställningsavtal som finns mellan fack och arbetsgivare. Till exempel Trygghetsrådet för tjänstemän och Trygghetsfonden för LO-anslutna.

– En annan viktig aspekt är att omställningsavtalen vilar på lagen om anställningsskydd. De är framgångsrika, inte minst för tjänstemannagrupperna som idag är i majoritet på svensk arbetsmarknad. Om man river upp LAS kommer medelklassens möjligheter till att få ett nytt jobb att försämras och staten riskerar att drabbas av miljardkostnader, säger Eva Nordmark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.