”Det är helt orimligt att en enskild skogsägare ska ta hela smällen för att skydda arter”, säger Per-Olof Löfgren (t.h.) Han och Lars-Göran Mårtensson är två av de fem skogsägare som förbjudits att avverka sin skog i Abrå. Foto: Calle Elfström/SVT

Fågelskydd kostar Per-Olof en miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Lavskrikan minskar i Mellansverige. Därför har skogsstyrelsen stoppat fem markägare kring Arbrå i Hälsingland från att avverka skogen. Men de får heller ingen ersättning som kompensation. För Per-Olof Löfgren handlar det inte bara pengar utan även om rätten att bruka den egna skogen.

Först fick Per-Olof Löfgren tillstånd av Skogsstyrelsen att anlägga en väg inför kommande avverkning. Därför blev han bestört när han förra sommaren fick beslutet att han inte får avverka skogen eftersom det finns lavskrika på markerna.

– Det vart lite chockartat då. Det var ju inget som vi över huvud taget hade räknat med eftersom vi anser att lavskrikan är rikligt förekommande här, säger han.

Per-Olof Löfgren har planerat att leva på skogsbruket fram till pensionen. Avverkningsstoppet kostar honom nu drygt en miljon kronor.

– För mig är det ett antal årslöner som har fryst inne nu då. Det känns som man åsidosätter äganderätten fullständigt. Det här är ett maktmissbruk som är helt uppåt väggarna. Man tror inte att förekommer i Sverige, säger Per-Olof Löfgren.

Tuffare tillämpning av reglerna

Per Olof har mer skog där han får avverka, men uppe på berget är det alltså stopp. Eftersom lavskrikan är skyddad vore det olagligt att förstöra boplatserna menar skogsstyrelsen. Det är därför Per-Olof Löfgren inte får nån ersättning. Det vore ju att betala för att han inte ska bryta mot lagen.

– För de här markägarna är det här en stor grej, det förstår vi mycket väl. Men samtidigt som myndighet måste vi följa de lagar och regler som finns, säger Åsa Lundberg, handläggare på Skogsstyrelsen.

Låga naturvärden

Den skog Per-Olof Löfgren vill avverka är har inte så höga naturvärden att den kan bli reservat. Trots att den är över hundra år finns det ont om grova träd och den ser inte ut som en fin gammelskog. Detsamma gäller grannen Lars-Göran Mårtensson skog i närheten.

– Den här skogen som vi fått avverkningsstopp på nu, den anlas av min farfar för 110 år sedan, och den har skötts av min far och sedan av mig de senaste 40 åren. Nu när den är mogen för avverkning så får vi inte skörda frukten av allt arbete vi har lagt ner.

Fler kan drabbas

Nu hoppas Per-Olof Löfgren få rätt i Mark- och miljödomstolen. Antingen vill han ha rätt att avverka eller så vill han ha ersättning.  Det kommer annars får stora konsekvenser för skogsnäringen om en ganska vanlig fågel kan stoppa skogsbruk anser han.

– Det går ju alltid att hitta ett område nånstans där en art har sin kant på utbredningsområdet. Det gör att det blir rätt omfattande inskränkningar på skogsbruket. Nationellt har vi ju inte råd med det. Vi får ju stänga ner rätt mycket skogsindustrier om det blir brist på skogsråvara, säger Per-Olof Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.