Foto: TT

Falska id-handlingar kan godkännas

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har åtta personer hindrats från att resa in i Sverige från Danmark efter att id-kontrollerna infördes under natten. Fyra av dem är asylsökande. Men den snabba lagstiftningen kan orsaka problem för flyktingar, även om de har riktiga id-handlingar, hävdar Viktor Banke, asylrättsjurist.

Än så länge är det få som har drabbats av kontrollerna i Kastrup. Trycket väntas dock bli värre under eftermiddagen då många pendlare reser mellan Danmark och Sverige. Men oklara regler kan orsaka problem, menar Viktor Banke, asylrättsjurist.

– Många människor kommer att hindras. Ett stort problem med lagstiftningen är att den är framhastad.

Sverige inför gränskontroller

Oklara regler

Han anser att personerna som ska utföra kontrollerna inte alltid har koll på handlingarna som visas upp. Polisens vägledning är inte tillräcklig eftersom de själva inte vet exakt vad som gäller.

– Det innebär ju att vissa som har giltiga, men för bolaget eller vakten har främmande handlingar, att de nekas, medan någon som har något som ser bekant ut välkomnas, men kan vara förfalskad. Det är en otrolig stress som ligger bakom den här lagstiftningen, säger Viktor Banke.

Kritiserar regeringen

Han tycker att det finns anledning att kritisera den svenska regeringen för lagstiftningen eftersom ”det inte finns några garantier att andra länder tar större ansvar för att Sverige tar mindre”.

– Så kommer det sannolikt inte att bli och man ser ju redan att det har fått konsekvenser. Samtliga grannländer till Sverige har redan börjat skärpa sina asylregler sedan Sverige skärpte sina. Faktum är ju att rättigheter för människor som söker asyl inskränks, inte bara i Sverige, utan även i vårt närområde.

”Omvänd dominoeffekt”

Han är hård mot regeringen när han berättar hur han ser på kontrollerna och tror att lagen kan skapa en sorts ”omvänd dominoeffekt”.

– Till sist kan den göra att människor kanske hindras från inträde i EU och söka asyl, och då kan man få verkliga problem. Ur ett medmänskligt perspektiv är det högst tvivelaktigt. Sverige har ett åtagande att värna asylrätten och det gör man inte just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet