Falska rykten om kaos på flyktingtåg

Publicerad

Flyktingar plundrade bistron och tågpersonalen var tvungen att låsa in sig, enligt uppgifter som sprids på främlingsfientliga sajter.

Men händelsen har aldrig inträffat, enligt SJ och facket.

Den senaste tiden har uppgifter om att flyktingar orsakat kaos och bråk ombord på SJ:s tåg spritts på främlingsfientliga sajter. Bland annat ska flyktingar vid ett tillfälle ha länsat en bistro och hotat personalen, som låste in sig.

– Det stämmer inte. Vi har inga rapporter från verksamheten om några sådana händelser, säger SJ:s kommunikationsdirektör Monica Berglund.

#flykt

Uppgifterna har även undersökts av fackförbundet Seko SJ, som organiserar tågpersonalen.

– Händer det något allvarligare så får vi reda på det ganska snabbt. Det är ingenting som rapporterats till skyddskommittén, vilket det borde ha gjorts. Vi har inte heller hört något av våra arbetskamrater ute i tågen, säger styrelseordföranden Erik Johannesson.

– Den här typen av frågor engagerar oss. Det händer ju saker i normalläget så man är väldigt observant. Det är klart att det finns anledning att tro att det har varit trångt och besvärligt, men vi har snarare bilden att det fungerat ganska väl, säger Erik Johannesson.

SJ har en liknande bild.

– På en del tåg så är det många människor som är på flykt ombord, men det är väldigt lugnt. Alla resenärer vill ju ha lugn och ro, säger Monica Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet