Familjen Mohammad från Palmyra. Foto: Kim Silfving, SVT.

Familjen gömde sig för IS – levde i källare i månader

Uppdaterad
Publicerad

Att leva öga mot öga med IS har blivit hela världens mardröm. I fyra månader var det familjen Mohammads verklighet i Palmyra. Barnen blev ögonvittnen till avrättningar och tortyr. – De lade benet på ett bord och högg tills benet gick av, berättar 15-årige Mahmoud.

I maj 2015 intog islamistgruppen IS världsarvstaden Palmyra i Syrien. Omvärlden blev snart vittnen till hur IS jämnade flera kända monument med marken; Baal Shamin och Beltemplen liksom begravningstorn och en triumfbåge som stod i 1800 år. Palmyras amfiteater använde IS som offentlig avrättningsplats.

Familjen Mohammad har levt hela sina liv i Palmyra och blev vittnen till IS grymheter inifrån staden. Under fyra månader höll de sig instängda i källaren på sitt hus, och gick bara ut ett fåtal gånger för att köpa mat.

Friktion

– Innan IS kom fanns det skolor för både killar och tjejer. Men när de kom försvann allting, säger Mona, 15 år.

Sedan sex månader tillbaka bor familjen Mohammad i Sverige och SVT:s Friktion träffar dem i en lägenhet i Småland. Det är två föräldrar och fem barn mellan 7 och 15 år som alla upplevt något av det värsta man kan tänka sig.

Tesnim är tio år och näst yngst i familjen. Hon berättar hur IS-krigarna såg ut första gången hon såg dem och visar med handen mot sin kropp.

– De hade skägg som sträckte sig hit, en lång tröja som gick ner hit, och så korta byxor som slutade här. Hon visar med handen en bit nedanför knät.

”Trodde vi skulle dö”

När IS intog Palmyra kunde familjen inte längre prata med sina vänner och släktingar. IS stängde av all kommunikation, både telefon- och elnät. Familjen var helt isolerad i källaren.

– Vi var jätterädda, säger Tesnim, och hennes syster fyller i:

– Vi trodde vi skulle dö i Palmyra.

En dag knackade det på dörren. Utanför stod en kanadensisk IS-krigare och en saudisk tolk som ville genomsöka huset efter vapen. Pappa Ali släppte in dem, eftersom de inte hade något att dölja.

– De gick igenom alla garderober och lådor. Jag frågade honom ”hur kan du gå igenom mina döttrars och min frus kläder, det där är skamligt och inte islam”, berättar Ali.

Strikt klädkod

De människor som ändå vågade sig ut var tvungna att följa IS strikta klädkod. IS har till exempel specialbeställt kläder för kvinnor som täcker allt på kroppen – inte ens ögonen får synas. Bröt man mot klädkoden riskerade man i fall bästa böter eller att genomgå en kurs i sharialag. I värsta fall blev man piskad på torget, vilket hände familjens granne.

– Min farbrors dotter hade inte slöja på sig utomhus, så då tog de henne till Hisbeh (IS religiösa polis). Hon var bara nio år gammal, berättar Tesnim.

Mahmoud är 15 år, och egentligen kusin till de andra fyra barnen, men i Palmyra levde de alla tillsammans.

– Vi levde bra dagar innan hemskheterna med IS började. Min pappa brukade skjutsa mig på motorcykel. Jag var det enda barnet och han älskade mig jättemycket.

Fick se avrättningar

När alla höll sig inlåsta blev det Mahmouds uppgift att gå ut och handla mat till familjen. För det fick han betala ett högt pris.

– En dag skulle jag till stora torget i Palmyra. Så såg jag att IS var där. Jag visste inte vad det var som pågick.

På torget hade en folkmassa samlats. IS skulle bestraffa tre män som anklagats för att ha stulit boskap. Mahmoud ville springa därifrån, men blev tvingad av en IS-krigare att se på. Att lämna folkmassan kunde ses som förräderi.

IS-krigarna läste upp straffet för stöld: att kapa tjuvens ena ben och arm. En av dem höjde ett stort svärd. Mahmoud berättar att det var längre än honom själv.

– De la benet på ett bord och högg tills benet gick av. Då svimmade jag.

Mahmoud berättar också om en annan gång då en IS-krigare tagit tag i honom, och hur han blev vittne till en avrättning av en regeringssoldat som försökt gömma sig i en bil.

– Han sköt honom framför mig med två skott i huvudet. Jag såg hur huvudet öppnade sig. Efter det kunde jag inte sova på flera nätter. Jag hade mardrömmar hela tiden. Jag var vaken på nätterna och sov på dagarna.

”Vi vill att de ska lida”

Mahmoud lyckades nyligen fly och ta sig ensam till Sverige. Nu bor han tillsammans med familjen Mohammad. Men hans föräldrar är antagligen kvar i Syrien, och när vi frågar honom om dem blir han tyst. Sen säger han att han inte vet var de är, att han inte hört något från dem på två månader.

– IS har förstört våra liv. Vi vill att IS försvinner från Syriens och jordens yta, säger Mahmoud.

Den 27 mars i år lyckades den syriska regimen tillsammans med ryska styrkor återta Palmyra, men det kommer dröja länge innan livet där återgår till det normala.

Vi frågar till slut de tre flickorna vad de vill ska hända med IS. Efter en stunds tystnad svarar trettonåriga Islam.

– Vi vill att de ska lida som vi har lidit.

Se veckans Friktion i SVT Play!

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 3:e maj handlar det om terrorgruppen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet