Sveriges Television Foto: TT bild

Östnytt-reporter stämmer SVT

Uppdaterad
Publicerad

SVT stäms efter att ha hotat en reporter med sparken. Hans misstag: Uttryckte en åsikt på Facebook.

Mikael Wadström, som jobbar på Östnytt, hade ett öppet Facebook-konto med 33 vänner.

I oktober i fjol diskuterade han en regionalfråga på sin egen sajt. Det handlade om en dragkamp mellan Norrköping och Linköping och bygget av ett nytt regionkommunkontor. I vilken stad skulle det ligga? Som Norrköpingsbo tog Mikael Wadström tydligt ställning för sin egen stad.

Riskerar få sparken

Strax efter blev han uppkallad till sin chefs kontor och ombedd att ta bort inlägget.

Det gjorde han utan protest. Men en vecka senare fick han också en skriftlig varning. Skulle han göra om något liknande riskerade han att få sparken, stod det. Dessutom petades han från sin roll som programledare och som reporter fick han inte arbeta med något som hade ”politisk bäring”.

– Jag blev helt chockad, säger Mikael Wadström. Jag hade en diskussion med mina vänner på Facebook. Får man inte uttrycka en privat åsikt om man jobbar på SVT?

– Det handlar om trovärdighet, säger Caroline Spångberg Norlander, som är redaktionschef på Östnytt. Jag måste se till att vi är opartiska, det är valår och ännu viktigare just nu.

Åsikter på fritiden

Frågan om regionkommunkontoret är inte partipolitisk. Det är en dragkamp mellan två städer, Linköping och Norrköping, som båda skulle dra nytta av att kontoret placerades på hemmaplan. Det handlar om arbetstillfällen och status.

I SVT:s policy för sociala medier står det tydligt att medarbetare ska vara försiktiga med hur de uttrycker sig på nätet, just för att det lätt att det blir offentligt.

– Men var exakt går gränsen?, undrar Mikael Wadström. Det är viktigt att det blir klarlagt. På min fritid måste jag få ha en åsikt och delta i diskussioner, tycker jag.

Mikael Wadström vill att saken tas upp i domstol för att alla anställda på SVT ska få en tydligare direktiv om hur man får uttrycka sig i sociala medier, utanför arbetstid.

”Tydligt övertramp”

Fackförbudet Unionen, som står bakom stämningen, vill också veta.

– Jag tycker SVT har överreagerat, säger juristen Lars Åström. Det verkar vara väldigt lågt i tak.

Men från SVT:s sida tycker man Wadström gjort ett tydligt övertramp.

– Han har på ett flagrant sätt brutit mot våra regler om hur man ska förhålla sig i sociala medier, säger Sten Lycke som varit SVT:s representant under den centrala förhandlingen.

Opartisk på alla plattformar

Emanuel Karlsten som är socialamedierexpert med eget radioprogram i P3 säger att så länge public service-anställda bara hade etern att förhålla sig till var det enkelt. På jobbet var man saklig och opartisk, men på en middag med vänner kunde man tala om vad man egentligen tycker. Sociala medier är en gråzon, menar han.

– Det är svårt om opartiskheten måste slå igenom på alla plattformar, säger han. Vi är människor med åsikter och tankar och måste få vara oss själva på vår fritid utanför etern.

Emanuel Karlsten tror också att tittare och lyssnare skulle kunna förstå uppdelningen att man håller sig neutral i etern, men är mer transparenta med sina åsikter på sociala medier.

– Jag tror vi underskattar publiken om vi tror att de inte klarar av det, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.