Foto: TT

Färre soffliggare i årets EU-val

Publicerad

Mycket tyder på att rekordmånga kommer att rösta i valet till Europaparlamentet. Men var fjärde som inte röstar, avstår för att man inte vet vad valet handlar om.

Hittills har drygt 116 000 fler förtidsröstat jämfört med samma tid vid förra EU-valet 2009, visar Valmyndighetens statistik.Även Novus undersökning, på uppdrag av TT, tyder på samma sak – fler kommer att rösta det här valet.

75 procent svarade ja på frågan om de ska rösta. Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström bör detta endast ses som att många har den ambitionen.

– Våra höga siffror ger en indikation på att valdeltagandet kommer gå upp. Genom att ambitionen är så hög borde fler gå och rösta på söndag.

I undersökningen finns ett mörkertal, bland annat tenderar folk att överskatta sin förmåga att faktiskt gå och rösta.

Hoppas slå rekord

Förra EU-valet var valdeltagandet ungefär 45 procent och statsvetaren Henrik Oscarsson tror att det nationella rekordet kan slås.

– Det finns en anledning att vara optimistisk, det luktar rekord.

– Men om det blir med mycket eller med lite, det är osäkert, säger han.

Många kommer alltså fortfarande att välja sofflocket.

”Ingen ångervecka”

I Novus undersökning uppger 14 procent att de inte ska rösta överhuvudtaget. En tredjedel av dem som avstår från att rösta gör det för att de inte vill vara med i EU.

– Gillar man inte hela idén med EU så vill man inte heller bidra med att rösta. Man upplever det som att om man går och röstar så stödjer man EU-tanken, säger Henrik Oscarsson.

Socialdemokraternas toppkandidat Marita Ulvskog manar liksom alla politiker alla till att rösta.

– Det finns ingen ångervecka, vi är medlemmar i EU. Ingen bryr sig om i fall man sätter sig vid sidan om, utan man måste vara med och påverka, säger hon.

Inte tillräckligt insatt

En fjärdedel röstar inte för att de varken vet vad valet eller EU handlar om och en femtedel för att de inte litar på politikerna. Forskning visar att många väljare avstår från att rösta på grund av bristande kunskap och ointresse.

– Man känner sig inte tillräckligt insatt, vet inte tillräckligt om partiernas EU-politik och tycker inte att man har tillräckligt med information för att göra ett förnuftigt val, säger Oscarsson.

Men han tycker inte att det är konstigt att väljarna känner så.

– Det är rätt tufft för väljarna, särskilt under vardagen då det är väldigt lite information som når fram. Det är tuffare att vara väljare i ett EU-val än i ett riksdagsval för där hänger man med och väljarna bedömer också att riksdagsvalet är viktigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.