FBI vill inte svara på SVT:s frågor

Publicerad

Amerikanen Yonas Fikre torterades av säkerhetstjänst i Förenade Arabemiraten. Han hävdar själv att det var på uppdrag av amerikanska FBI.

Trots upprepade försök har Sveriges Television inte lyckats få ställa frågor till FBI om Yonas Fikres historia. Inte ens med en bevittnad fullmakt har myndigheten velat svara på frågorna.

När SVT kontaktar FBI med frågor om fallet med får vi bara ett allmänt uttalande från den federala polismyndigheten.

-Jag kan inte kommentera det enskilda ärendet av hänsyn till lagen, skriver Beth Anne Steele, vid FBI i Portland, Oregon.

Istället för ett svar på frågorna får SVT ett uttalande om agenternas träning.

-FBI tränar sina agenter väldigt grundligt i vad som är acceptabelt enligt amerikansk lag. Att göra någonting i motsats till träningen är kontraproduktivt – vi riskerar rättsliga åtgärder och att förlora eventuella mål i domstol.

Det kan ta år

Thomas Nelson, Fikres advokat, lämnade i december in en begäran om att få tillgång till sin klients akt hos utrikesdepartementet.

-Förra veckan fick jag ett brev med en kvittens på att de tagit emot min begäran. Men ingenting annat har hänt. Det kan ta månader, eller mer troligt år, innan vi får tillgång till handlingarna – om vi får dem.

Enligt Nelson kommer det i så fall krävas tvingande beslut fattade av domstol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.